04 september 2018 
in Voeding

Groene koffie: wat is het en wat zijn de voordelen?

groene koffie afvallenMomenteel is groene koffie al enige tijd zeer populair als vervanger van ‘gewone’ koffie. Vooral vangwege de hulp die de koffie biedt tijdens het afvallen.

Misschien denk je bij groene koffie aan een koffievariant die duurzaam geproduceerd is en goed is voor de natuur. Of een koffie die gemaakt wordt van speciale koffiebonen.

Helaas, beide zijn niet goed. Wat de groene koffievariant dan wel is lees je in dit artikel. Ook vertel ik je hoe die koffie helpt bij het afslanken, maar ook welke voordelen de koffie nog meer heeft!

Wat is groene koffie?

Groene koffie is een koffie-extract wat gemaakt is van dezelfde koffiebonen als gewone koffie. Het verschil tussen deze 2 koffievarianten zit in de bewerking van de bonen.

Koffiebonen voor de verwerking van gewone koffie worden met intense hitte gebrand. Door dat proces verandert de grijsgroene kleur van de rauwe koffiebonen in de donkerbruine tot zwarte kleur, waaraan wij de bonen herkennen.

Groene koffie wordt gemaakt zonder gebrand of geroosterd te worden. Daardoor blijft de grijsgroene kleur van de rauwe koffiebonen behouden. Maar niet alleen de kleur blijft behouden. Ook de gezonde en natuurlijke stoffen in de bonen blijven aanwezig.

Dat maakt dat groene koffiebonen zeer gezond zijn.

Werkzame stoffen

Vanwege de grote populariteit is groene koffie niet alleen als koffieboon of -poeder te verkrijgen. Er zijn ook producenten die het verwerken als voedingssupplement (hierover later meer).

Om aan te geven wat de belangrijkste werkzame stoffen zijn die in de groene koffievariant zitten is er gekeken naar de natuurlijke koffiebonen.

Deze stoffen maken een groene koffie een zeer gezond product. 

 • Chlorogeenzuur, ook wel koffiezuur genoemd
 • Artisjok extract
 • Antioxidanten

Misschien denk je nu:


Dat is leuk dat die stoffen in groene koffiebonen zitten, maar wat heb ik eraan?


Goede vraag! Later in dit artikel bespreek ik alle voordelen van deze werkzame stoffen.

Smaak

Traditionele koffie is er in verschillende soorten en smaken. Er zijn wereldwijd bijna 100 verschillende smaken koffiebonen te vinden.

Deze vele koffiesmaken komen voort uit 2 soorten koffieplanten, namelijk:

 1. Coffea Arabica, ofwel koffie Arabica.
 2. Coffea Canephora, beter bekend als koffie Robusta

Verse groene koffiebonen zijn van beide koffieplanten te verkrijgen. Dit is niet het geval bij groene koffiecapsules. Die capsules zijn vaak gemaakt met koffie Arabica bonen.

Verse groene koffiebonen

Vanwege het niet branden van de bonen is de smaak van groene koffie wat bitterder, dan traditionele koffie.

Voordelen: waarom groene koffie gezond is

Dankzij 3 krachtige en gezonde stoffen bezit groene koffie veel voordelen voor je gezondheid.

Enkele gezondheidsvoordelen zijn:

 • Verlaagt het risico op diabetes type 2 (ook wel suikerziekte genoemd)
 • Verkleint de kans op hart- en vaatziekten
 • Gaat tandbederf tegen
 • Werkt ontstekingsremmend

Dat is waarom iedereen groene koffie zou moeten drinken. Hoe deze gezondheidsvoordelen tot stand komen lees je hieronder.

Verlaagt de bloeddruk

In traditionele koffie is het vooral de cafeïne wat het opwekkende effect geeft. Het nadeel van een grote hoeveelheid cafeïne is dat het je bloeddruk verhoogt en hartkloppingen kan veroorzaken.

Door deze hoge bloeddruk komt er veel druk te staan op de wanden van je bloedvaten, waardoor de bloedvaten veel te voorduren krijgen. Bij een langdurige hoge bloeddruk kunnen hart- en vaatziekten optreden.

Groene koffie heeft juist een gunstig effect op je bloeddruk. Dit komt door de werkzame stoffen in deze gezonde koffie, zoals chlorogeenzuur.

Stabiliseert de bloedsuikerspiegel

Na het eten en drinken gaat je lichaam direct aan de slag om de voedingstoffen te verwerken in het lichaam. Koolhydraten worden, direct of indirect, omgezet in glucose. Een suikervorm.

Bij een snelle omzetting van koolhydraten ontstaat er na het eten of drinken een piek in je suikerspiegel. Hierop reageert het lichaam door snel insuline aan te maken en dit in de bloedbaan te brengen, wat de bloedsuiker omlaag brengt.

Omdat het lichaam te heftig op een suikerpiek reageert, komt er te veel insuline in het bloed wat een suikerdip veroorzaakt. Je voelt jezelf dan futloos en moe.

Door de stoffen in groene koffie wordt de aanmaak van glucose-6-fosfaat, ofwel omzetting in suikers, afgeremd. Daardoor krijg je minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.

Iemand met een stabiele suikerspiegel heeft op lange termijn minder kans om diabetes type 2 te krijgen.

Rijk aan vitamine E

Vitamine E speelt een belangrijke rol in het beschermen van de weefsels in het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die cellen in je lichaam kunnen beschadigden.

Door het vet-oplosbare vermogen van deze vitamine wordt een te hoog LDL-cholesterol voorkomen. Een te hoog LDL-cholesterolgehalte verplaatst veel vetten van de lever naar lichaamscellen. Door het vele vet wat dan aanwezig is in de cellen kunnen er hartziekten ontstaan.

groene koffie poeder

Omdat je lichaam zelf geen Vitamine E kan aanmaken is het belangrijk om de vitamine voldoende binnen te krijgen. Groene koffie is rijk aan vitamine E.

Vol met antioxidanten

Vitamine E is één van de antioxidanten in groene koffie die vrije radicalen aanpakken. Naast deze vitamine zitten er nog veel meer beschermende antioxidanten in de gezonde koffie.

Deze antioxidanten vormen samen een natuurlijke bescherming voor het immuunsysteem. Ze dragen dus bij aan een betere weerstand.

Daardoor worden cel vervormingen voorkomen of snel aangepakt, wat de kans op ziektes als kanker en hart- en vaatziekten kan voorkomen.

P.s.: uit onderzoek is gebleken dat de antioxidanten in groene koffie bijna 2 keer zo krachtig zijn als die in groene thee.

Afvallen met groene koffie

De grote populariteit van groene koffie dankt het drankje aan de vele voordelen die het biedt tijdens het afvallen.

Zo helpt de koffievariant van groene koffiebonen met het ontvetten van het lichaam. Door de antioxidanten worden vetzuren uit lichaamscellen en -vet gehaald en omgezet in energie. Met deze ‘energieboost’ voel je jezelf niet alleen fitter, ook kan je beter en helderder nadenken.

Het cholorogeenzuur in de gezonde koffie zorgt voor het verhogen van je stofwisseling, waardoor je meer vet gaat verbranden.

Tenslotte helpt groene koffie met afvallen door je een voller gevoel te geven tussen maaltijden in. Dat verkleint de verleiding om te snacken.

Let op: om snel en gezond af te vallen met groene koffie moet je daarbij ook gezond eten. Een koolhydraatarm dieet is daarbij uitermate geschikt.

Advies van dokter OZ

De Turks-Amerikaanse dokter Oz heeft al meerdere keren gewezen op de voordelen van groene koffie.

Dat doet hij in ‘The Dr. Oz Show’, een dagelijks televisieprogramma waarin hij medische ontwikkelingen en persoonlijke gezondheid bespreekt.


Dokter Oz raadt het drinken van groene koffie ten zeerste aan.

Hoe te gebruiken

Groene koffie drink je anders dan traditionele koffie. Je stopt de bonen of het poeder namelijk niet in het koffieautomaat om er koffie van te zetten.

Dit komt om dat de groene koffiebonen nog rauw en ongebrand zijn. Zonder de koffiebonen te branden kan je ze niet verwerken tot koffie.

Nou kan je de koffiebonen zelf proberen te branden. Maar dat is een lastig en tijdrovend klusje. Gelukkig is groene koffie in meer vormen verkrijgbaar, namelijk:

 • Capsules of pillen
 • Koffiepoeder
 • Koffiebonen

Let op: er zijn aanbieders die bewerken een groene koffievariant te verkopen, terwijl het gewoon gebrande koffie met groene thee extract is. Sommige producten bevatten zelfs efedrine om dezelfde stimulerende werking van groene koffie na te bootsen. Efedrine is een verboden product vanwege de lichamelijke problemen die het stofje kan opleveren. Let dus goed op wat je koopt.

Capsules of pillen

We leven in een tijd waarin we allemaal weinig tijd hebben. Daardoor hebben voedingssupplementen als handig te bereiden en mee te nemen voeding een snelle opmars gemaakt.

Ook groene koffie is verkrijgbaar als capsules of pillen.

Beperk het aantal koffie capsules of pillen per dag tot maximaal 3 stuks.

Koffiepoeder

Groen koffiepoeder is gemaakt van groene ongebrande koffiebonen. Deze verse koffiebonen worden vermalen tot poeder, en verpakt in een zakje of pot.

Dit poeder stop je niet, zoals traditioneel koffiepoeder, in de koffiefilter van je koffieapparaat. Met dit groene poeder kan je lekkere smoothies, ontbijtjes en toetjes maken.

Voeg 1 theelepel groen koffiepoeder (2 tot 4 gram) toe aan bijvoorbeeld deze gezonde gember met mango smoothie en ervaar de voordelen van het goede van groene koffie, gember én mango. Het beste van 3 werelden!

Groene koffiebonen

Het zelf branden van rauwe koffiebonen tot koffie klinkt leuk. In de praktijk blijkt dit minder leuk, en een tijdrovend klusje te zijn.

En daarbij gaan de gezondheidsvoordelen van groene koffie dan alsnog verloren.

Wel geniet je van versere koffie door groene koffiebonen zelf te verwerken tot koffie. Gebrande koffie verliest namelijk binnen 1 week veel aroma’s en versheid. En ik schat zo in dat de gemiddelde zak koffie wel langer in de winkelschappen of klederkast ligt.

Zelf ben ik fan van het zelf verpulveren van koffiebonen tot koffiepoeder. Dan geniet je van een super verse en gezonde toevoeging voor aan je smoothies, yoghurt of toetjes.

Over de schrijver
Sanne is een vrouw met 2 kinderen. Na haar zwangerschap had ze veel moeite om terug te komen op haar oude gewicht. Of überhaupt om gewicht te verliezen. Sanne heeft toen veel informatie over afvallen en fit worden gelezen en uitgeprobeerd. Met die kennis geeft Sanne anderen advies op Improvefitness.nl
Reactie plaatsen