22 februari 2018 
in Voeding

Een koolhydraatarm dieet: wat is het en hoe werkt het?

koolhydraatarm dieetAls je wilt afvallen of er mee bezig bent, heb je er vast al eens van gehoord: een koolhydraatarm dieet. 

Afvallen met een koolhydraatarm dieet is momenteel helemaal 'hot'.

Wat is een koolhydraatarm dieet? Kun je er wel zo snel mee afvallen als wordt beweerd? En hoe gezond is het afvallen met zo'n dieet?

Er is nog veel onbekendheid over dit dieet. In dit artikel lees je wat je beter wel en niet kunt doen tijdens een koolhydraatarm dieet.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is niets meer en niets minder dan wat de omschrijving al zegt: het is een dieet waarbij de inname van koolhydraten wordt beperkt. Je eet weinig tot geen voedsel waar koolhydraten in zitten, zoals pasta en aardappelen.

Het idee achter een koolhydraatarm dieet is dat je lichaam geen koolhydraten meer verbrandt, want die komen in zeer verminderde mate je lichaam binnen.

Omdat je toch moet kunnen functioneren, zal het lichaam in plaats van koolhydraten verbanden voor de benodigde energie, nu het opgeslagen vet gaan verbranden. Op die manier val je af: je ‘oude’ vet wordt verbrand.

Gezonde vetten en eiwitten

Bij een koolhydraatarm dieet eet je dus voornamelijk voedingsstoffen die bestaat uit gezonde vetten en eiwitten. Over welke voedingsmiddelen heb je het dan? Het meest voor de hand liggende voorbeeld is natuurlijk een ei. In een ei zitten weinig tot geen koolhydraten.

Andere dingen die je mag eten als je een koolhydraatarm dieet volgt, zijn onder andere: vlees, voornamelijk rundvlees en kip zijn goed, maar ook lamsvlees en kalfsvlees zijn geschikt om te eten binnen het dieet.

wat eet je bij koolhydraatarm dieet

Verschillende soorten vis zoals zalm en forel bevatten weinig tot geen koolhydraten, maar zitten wel bomvol gezonde vetten. Groente zoals komkommer, tomaat en bloemkool bevatten zeer weinig koolhydraten (zo weinig dat je ze eigenlijk niet kunt rekenen).

Noten zijn ook goed om te eten, net zoals bepaalde zuivelproducten zoals kwark. Daarin zitten meer eiwitten dan koolhydraten.

Drinken tijdens een koolhydraatarm dieet

Qua drinken moet je denken aan water, koffie en thee. Dit zijn de ‘goede keuzes’ als je op dieet bent. In frisdrank zit ontzettend veel suiker en dat wil je juist vermijden.

Opmerkelijk genoeg past een klein stukje extra pure chocolade ook in een koolhydraatarm dieet. Of beter gezegd, als je dan toch de drang naar zoetigheid niet kunt weerstaan, is dit de beste keuze.

Extra pure chocolade (75-80% pure cacao) bevat namelijk minder koolhydraten dan bijvoorbeeld melkchocolade. Wil je een keertje fastfood? Kies dan voor een hamburger, maar laat het broodje staan.

Waarom een koolhydraatarm dieet om af te vallen?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan, die hebben uitgewezen dat mensen die een koolhydraatarm dieet volgden, meer afvielen dan mensen die een dieet volgden dat was gebaseerd op het uitbannen van vetten uit de dagelijkse voeding.

Onderzoek #1

Zo is er een Brits onderzoek, gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift ‘The New Engeland Journal of Medicine’, waarbij dat werd aangetoond. In het onderzoek werden twee groepen mensen met zwaar overgewicht gevolgd.

De ene groep volgde een koolhydraatarm dieet, de andere groep een dieet waarbij de vetten uit het dagelijkse eetpatroon waren geschrapt. Na een periode van zes maanden bleek dat de groep die het vetarme dieet volgde, gemiddeld 1,9 kilo was afgevallen.

Bij de groep die het koolhydraatarme dieet volgde, was het resultaat significant beter, namelijk gemiddeld 5,8 kilo. Zo zijn er nog meer onderzoeken die het succes van een voedingspatroon met beperkte of geen koolhydraten, hebben aangetoond.

Onderzoek #2

Een ander onderzoek onder dertig jongvolwassenen met overgewicht. Deze jongeren werden ook in twee groepen verdeeld. Ook bij hen was er een soortgelijk resultaat.

De ene groep moest twaalf weken lang een koolhydraatarm dieet volgen, de andere groep zat diezelfde periode op een vetarm dieet. Beide groepen hoefden niet op de calorieën te letten, iets dat je natuurlijk vaak wel ziet bij diëten.

Na die periode van drie maanden was de groep die het koolhydraatarme dieet volgde, bijna tien kilo kwijt. De groep die het vetarme dieet volgde, had met 4,1 kilo een veel minder goed resultaat.

In welke voedingsmiddelen zitten koolhydraten?

Wat eet je liever niet, als je koolhydraten probeert te vermijden? De voorbeelden die iedereen direct weet, zijn onder andere de bekende aardappel en het brood.

Eigenlijk alles wat is gemaakt van granen, bevat veel koolhydraten. Denk daarbij aan pasta, rijst en ontbijtgranen (en muesli). Vruchtensappen kun je maar beter ook uit je voedingsprogramma schrappen.

vruchtensappen afvallen

Andere, misschien minder bekende voorbeelden zijn mais, en bonen. Kies dan eerder voor een alternatief qua groente, zoals bloemkool. En de snoeppot kun je helemaal maar beter leeggooien…

Een koolhydraatarm dieet volhouden

Hoe je een koolhydraatarm dieet goed kunt volhouden? Door rustig te beginnen.

Schrap eerst alle ‘slechte’ koolhydraten uit je dagelijkse voeding en maak dan de overstap naar bijvoorbeeld een ontbijt met eieren in plaats van die witte boterham met kaas of dat bord ontbijtgranen met volle melk.

Maak vooral niet de fout om het belang van (een beperkte hoeveelheid) koolhydraten in je dagelijkse voeding te onderschatten. Natuurlijk zijn er ook voedingsmiddelen met koolhydraten die in bepaalde gevallen juist goed zijn, zelfs als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Het woord zegt het natuurlijk al… ‘arm’: dus minder koolhydraten. Ga je fanatiek sporten? Neem dan echt gerust die banaan om je lichaam voldoende voedingsmiddelen te geven om er goed tegenaan te kunnen.

Op zoek naar Koolhydraatarme recepten? De Afslank Receptenbijbel helpt!

Ben je op zoek naar lekkere recepten die passen binnen je koolhydraatarme dieet? Dan heeft ‘De Afslank Receptenbijbel’ een keuze uit meer dan honderd koolhydraatarme recepten waarmee je een heerlijke, gezonde en voedzame maaltijd op tafel kunt zetten.

De receptenbijbel is samengesteld door auteur Oscar Helm. Deze voedingsdeskundige zet in op langetermijneffecten, dus niet afvallen en dan evenveel of meer, net zo snel weer aankomen (het bekende ‘jojo-effect’ waar sommige diëten bekend om staan). Het gaat om een blijvende gewichtsverandering, je blijvend goed en gezond voelen.

onderzoek gezond afslanken

De meer dan honderd recepten die in het boek verzameld staan, zijn gemakkelijk klaar te maken. Je kunt kiezen uit recepten met vlees of vis, maar in het boek staan ook voldoende recepten voor vegetariërs.

Koolhydraatarme diëten zijn namelijk prima te volgen als je geen vlees of vis eet, en met de Afslank Receptenbijbel kun je ook als niet-vegetariër eens kiezen voor een lekker vleesloos alternatief op een gezonde maaltijd.

De recepten zijn verpakt in handige dag- en weekmenu’s, waarmee je natuurlijk onderling naar hartenlust kunt variëren. Ideaal dus als je het moeilijk vindt om een uitgebalanceerde maaltijd voor een hele weet te verzinnen of als je het al lastig genoeg vindt om elke dag anders en goed te eten.

Om een dieet goed vol te kunnen houden, en om jezelf echt een ander eet- en leefpatroon aan te leren, biedt het boek ook alternatieven voor de lekkere trek. Er staan bijvoorbeeld meerdere tips voor lekkere nagerechten in. Op die manier kun je jezelf ook een keertje echt ‘trakteren’.

Afvallen Zonder Jojo-Effect? 

Oscar Helm heeft inmiddels al meer dan duizenden mensen voorgoed verlost van hun overtollige kilo's. Klik op de link hieronder om te ontdekken hoe hij ook jou kan helpen!

Ga DIRECT aan de slag

Over de schrijver
Mick is in zijn jeugd veel gepest vanwege zijn overgewicht. Toen hij 18 was besloot hij er iets aan te doen en heeft hij deze website opgericht. Op Improvefitness geeft Mick tips over trainingsoefeningen, voeding en rustmomenten.
Reactie plaatsen