24 augustus 2018 
in Voeding

Is groene thee gezond?    

groene thee gezondSamen met water staat groene thee in de top 10 met meest gedronken drankjes. En dat is maar goed ook, want de theesoort heeft vele gezondheidsvoordelen.

Sommige prijzen het hete drankje helemaal de hemel in, en noemen het een wondermiddel. Zo ver wil ik nog niet gaan, maar de thee heeft wel degelijk belangrijke gezondheidsvoordelen.

Zo werkt groene thee bij het afvallen. Maar dat is slechts één voordeel van de theesoort.

In dit artikel maak je kennis met alle voordelen van de gezonde thee. Ook lees je hoe, welke en hoe vaak je de theesoort moet maken en drinken.

Wat is groene thee?

Groene thee is een van de minst bewerkte theesoorten. Hoewel ook deze thee gemaakt is van bladeren van de theeplant (Camellia sinensis) is de bewerking anders.

Tijdens het breken of scheuren van theebladeren treedt er oxidatie op. Het proces van oxideren is te vergelijken met het nemen van een hap uit een appel en deze een tijdje laten staan. Door die hap verandert de kleur, smaak en samenstelling van de appel.

Zijn bruine kleur heeft de ‘gewone’ of zwarte thee te danken aan het oxidatieproces.

Om groene thee te produceren mag er geen oxidatie optreden om kleur, smaak en samenstelling in zijn beste vorm te behouden.

Afkomst

In West-Europa hebben we een rijke geschiedenis als het gaat om thee drinken. Ruim 400 jaar geleden voeren de schepen van de Verenigde Oost-Indische Company (VOC) naar Azië om specierijen, waaronder thee, te halen.

Echter was groene thee destijds niet (echt) bekend bij het West-Europese volk.

Vooral Chinezen en Japanners dronken destijds deze theesoort. Naargelang de positieve gezondheidseffecten van deze toen nog onbekende theesoort bekend werden, nam de populariteit van de thee toe.

Inmiddels is deze gezonde theesoort goed ‘ingeburgerd’ in Nederland en België.

Voordelen

Het is daarom vrij aannemelijk dat je wel eens van groene thee en zijn voordelen hebt gehoord.

De vele gezondheidsvoordelen van de groene theesoort dankt de thee aan het minimale bewerkingsproces dat hij ondergaan heeft. Doordat er geen oxidatie optreedt blijven antioxidanten in de thee behouden.

Maar waar zijn die antioxidanten eigenlijk goed voor?

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van de antioxidanten de thee lees je hieronder.

Onschadelijk maken vrije radicalen

Vrije radicalen zijn moleculen die gevaarlijk zijn voor ons lichaam. Ze versnellen het verouderen van de huid, hart en bloedvaten.

Maar nog gevaarlijker is de veranderende werking die vrije radicalen hebben op het DNA in cellen. Door het DNA in cellen te veranderen neemt de kans op vorming van kankercellen sterkt toe.

De grote hoeveelheid antioxidanten in groene thee pakken deze schadelijke moleculen aan. Met een groene theesoort ga je dus veroudering van het lichaam en het ontstaan van kanker tegen.

Hulp bij afvallen

Als je wilt afvallen is een groene theesoort je beste maatje.

Groene thee heeft namelijk een versnellend effect op je vetverbranding (metabolisme). Met een verhoogd metabolisme verbrand je meer calorieën per dag.

Uit onderzoek is gebleken dat deze theesoort het metabolisme met 4% kan laten stijgen. Dat staat gelijk aan ongeveer 110 tot 150 calorieën per dag. En dat alleen door het drinken van een drankje.

Gezondere tanden

Gaatjes in je tanden ontstaan doordat verkeerde mondbacteriën suikers omzetten in zuren. Die zuren tasten vervolgens het tandglaszuur en het onderliggende tandbeen aan. Met als gevolg een gaatje.

groene thee goed voor

Hoewel het goed is om minder suikers te eten, pakt dit niet de bron van het ontstaan van gaatjes aan. De verkeerde bacteriën in je mond vormen die bron.

Dankzij de antibacteriële werking van groene thee worden de verkeerde bacteriën geneutraliseerd. Zo voorkomt deze thee gaatjes in je tanden en draagt het bij aan gezondere tanden.

Stralende huid

De antibacteriële werking zorgt ook voor het neutraliseren van bacteriële infecties van de huid. Denk dan infecties zoals acne.

Ook zorgen de antioxidanten in groene thee voor het uitstellen van de veroudering van de huid. De komst van pigmentvlekken en rimpels kun je op die manier nog een flinke tijd uitstellen.

Scherper tussen je oren

Niet alleen heeft groene thee een verlagend effect op stress en vermoeidheid, wat op zichzelf er al voor zorgt dat je jezelf beter kunt concentreren.

Onderzoek wijst ook uit dat deze gezonde thee bijdraagt aan het verbeteren van je denkvermogen en ruimtelijke inzicht en het voorkomen van geheugenverlies.

De 2 meest gevreesde hersenziektes die je op later leeftijd kunt krijgen, Alzheimer en Parkinson, kunnen voorkomen worden met het regelmatig drinken van groene thee.

Groene thee drinken

Indrukwekkende gezondheidsvoordelen voor alleen een drankje, nietwaar?

Maar…

… deze gezondheidsvoordelen gelden alleen als je regelmatig de juiste groene thee drinkt.

Hoe vaak en wanneer regelmatig is, en welke groene theesoort de juiste is lees je hieronder.

Wist je dat: er ook een groene variant van koffie bestaat? Ja, echt groene koffie bestaat en heeft verschillende gezondheidsvoordelen!

Welke?

Zoals algemeen bekend is frisdrank ongezond. Koude thee verkocht als Ice tea green uit pak of fles is ook een frisdrank.

Naast de vele suikers die green tea uit fles of pak bevat, heb je niet de voordelen zoals ‘echte’ groene thee dat wel heeft.

Drink dus altijd een hete kop thee die gemaakt is van losse theebladeren of een theezakje. Losse theebladeren heeft hier de voorkeur, maar een theezakje is een prima alternatief.

Hoe vaak?

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die 5 koppen of meer van een groene theesoort per dag drinken het langst leven.

Drink je groene thee voor de cholesterolverlagende werking? Drink dan 10 koppen thee per dag. Pas bij die hoeveelheid heeft de thee een cholesterolverlagende werking.

groene thee cafeine

Het Voedingscentrum adviseer mannen en vrouwen om minimaal 3 koppen van de thee per dag te drinken.

Kortom: kijk bij welke hoeveelheid groene thee per dag jij je prettig voelt. Mocht 5 koppen per dag te veel voor je zijn, begin dan met 2 of 3 koppen en probeer dit later te verhogen.

Wanneer?

In groene thee zit cafeïne. Echter, is de hoeveelheid van dat stimulerende goedje in de groene theevariant stukken lager dan in koffie en ‘gewone’ thee.

Een groene theevariant bevat slechts de helft van de hoeveelheid cafeïne die een gewone thee bevat.

Vanwege deze lage hoeveelheid cafeïne kun je een kopje thee op ieder tijdstip nuttigen. Tenzij, je overgevoelig bent voor cafeïne. Dan kun je het kopje thee ’s avonds beter laten staan.

Zonder overgevoeligheid voor cafeïne kun je het warme drankje dus gerust de hele dag door drinken.

Hoe maak ik groene thee? Zo dus!

Voor de beste smaakervaring laat je groene thee trekken op een temperatuur van 70 tot 80 graden. Bij een hogere temperatuur wordt de thee namelijk bitter van smaak.

Daarom maak je de thee als volgt:

  1. Verhit water tot het kookpunt
  2. Haal de pan van het vuur
  3. Wacht tot het water afgekoeld is tot ongeveer 75 graden
  4. Laat de thee 3 tot 4 minuten trekken

En genieten maar!

Snel en zonder moeite afvallen?

Groene thee is, zoals je gelezen hebt, een goede manier om je vetverbranding te versnellen.

Gelukkig is het niet de enige manier om je vetverbranding te verhogen. In de Strakke Buik Bijbel van Oscar Helm tref je namelijk tips, overheerlijke gerechten en trainingen aan om je vetverbranding te maximaliseren. En dat met minimale inspanningen.

Vandaag nog je vetverbranding verhogen? Bestel dan nu het mega populaire boek van Oscar Helm en start direct met de tips, oefeningen en recepten.

Inmiddels zijn al ruim 5.000 mannen en vrouwen je voor gegaan. Waar wacht je nog op?

Snel En Gezond Buikvet Verbranden? 

Jarenlang kampte Oscar Helm en zijn vriendin met overtollig buikvet waar ze maar niet vanaf kwamen. Totdat... Oscar 2 jaar lang alle wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp had bestudeerd. In de Strakke Buik Bijbel deelt hij de technieken die wel en welke niet werken om voorgoed af te rekenen met buikvet! Ga DIRECT aan de slag

Over de schrijver
Sanne is een vrouw met 2 kinderen. Na haar zwangerschap had ze veel moeite om terug te komen op haar oude gewicht. Of überhaupt om gewicht te verliezen. Sanne heeft toen veel informatie over afvallen en fit worden gelezen en uitgeprobeerd. Met die kennis geeft Sanne anderen advies op Improvefitness.nl
Reactie plaatsen