11 augustus 2019 

Gezond afvallen? 5 praktische tips en manieren!

gezond afvallen Wil je gezond afvallen? Denk dan goed na wel dieet, programma of boek over afvallen je gaat volgen. Veel, maar dan ook heel veel diëten kunnen jou laten afvallen. Maar ook écht gezond afvallen en zonder jojo-effect? Dat is waar het de meeste boeken, programma's of dieëten aan ontbreekt.

 Gezond afvallen is met veel diëten niet mogelijk. Neem bijvoorbeeld een crashdieet. Bij zo'n dieet val je binnen enkele weken tientallen kilo's af. Snel afvallen is dan mogelijk. Maar ik heb mijn vraagtekens of dit ook echt gezond is?

En daarbij toont wetenschappelijk onderzoek aan dat meer dan 80% van de crashdieëters binnen korte tijd weer op het oude gewicht zit. Niet bepaald gezond afvallen ofwel?  Maar hoe kun je dan wel gezond afvallen?

In dit artikel heb ik verschillende manieren van gezond afvallen uiteengezet. Inclusief de factoren om je eigen voedings- en leefpatroon te verbeteren. Zo help ik je opweg naar een gezonder leven. Een leven zonder gewichtsklachten. 

Wat is gezond afvallen?

Gezond afvallen is afvallen op een manier waarbij je 'gewoon' blijft eten. Met gewoon eten bedoel ik dat je geen gekke shakes en afslankpillen gaat gebruiken om maaltijden te vervangen. Stel daarom een dieet schema op met gezonde voeding voor snel en gezond afvallen.

Door een duidelijk voedings- en bewegingsplan werk je stap-voor-stap naar het einddoel. Bijvoorbeeld 10 kilogram verliezen binnen 3 maanden.  Stel voor jezelf een realistische doelstelling, zowel qua gewicht als tijd. Door op het juiste tempo af te vallen verandert je lichaam geleidelijk. Hierdoor kunnen alle onderdelen van je lichaam, inclusief je geest, mee veranderen.  op gezonde manier afvallen Zo went je geest bijvoorbeeld aan minder voedsel per dag en ziet dat als de nieuwe standaard. Hierdoor daalt de kans op terugval in je oude gewicht aanzienlijk.

Hoe afvallen werkt

Er zijn veel verschillende manieren waarop je kan afvallen. Bijvoorbeeld door meer te gaan bewegen, minder te gaan eten of een combinatie daarvan. Je kunt afvallen zo moeilijk maken als je wilt, maar in de basis is er 1 stelregel voor afvallen:

Wanneer je meer energie (calorieën) per dag verbrandt dan dat je tot je neemt verlies je gewicht.

Dit wordt het calorieëntekort genoemd. Zo simpel is het!

...op papier dan. Want het vergt flinke inspanningen om calorieën te tellen die je tot je neemt en die je verbrandt.

Volgens het Voedingscentrum heeft een vrouw gemiddeld 2.000 calorieën per dag nodig. Een man heeft er gemiddeld 2.500 nodig. Dat is het aantal calorieën om geen gewicht te verliezen of aan te komen. Om op hetzelfde gewicht te blijven.  Een gezond dieet krijgt tot maximaal 20% minder calorieën binnen dan het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft. Dit betekent:

  • 1.600 calorieën voor vrouwen
  • 2.000 calorieën voor mannen

Let op: dit zijn gemiddeldes. Bepaal voor jou levensstijl en lichaamsbouw hoeveel calorieën jij nodig hebt. Trek daar 20% vanaf en je weet tot hoever je het calorieëntekort mag laten oplopen.

Gezondheid 

Wanneer je denkt aan de term gezondheid worden hier veel ideeën, meningen en adviezen over gegeven. Om het lichaam gezond te houden heeft het naast voldoende zuurstof, vocht, vezels, en beweging ook essentiële voedingstoffen nodig. gezond afvgezond afvallen voedingallen voeding Enkele belangrijke voedingsstoffen zijn:

  • Eiwitten
  • Koolhydraten
  • Vetten (vooral gezonde vetten)
  • Vitaminen
  • Mineralen

Gezondheid heeft alles te maken met balans. Het is de balans waarin je deze voedingsstoffen binnenkrijgt die belangrijk is. Daarom dat een voedingsschema veel effect heeft op je dieetsucces.

Natuurlijk is stress niet goed voor je gezondheid. Bij een crashdieet heb je ook veel verlangens naar lekker of 'normaal' eten. Dat veroorzaakt bij veel mensen stress, wat niet gezond is.

Voor het gezond afvallen is het dus ook belangrijk om stress te beperken. Dit doe je o.a. door jezelf niet alleen maar beperkingen op te leggen. Beloon jezelf ook eens als je een hele week een strikt voedingsschema gevolgd heb. Eet in het weekend dan eens een lekker frietje of andere lekkere maaltijd.

Gezond afvallen 

Op een gezonde manier afvallen is dus eigenlijk de optelsom van afvallen + gezondheid, zoals je hierboven hebt kunnen lezen.

Voor afvallen is een calorieëntekort nodig. Voor gezondheid zijn verschillende voedingsstoffen essentieel. Evenals een beperking van stress. Combineer deze 2 is een dieet schema en gezond afvallen wordt relatief makkelijk.

Boek over Gezond Afvallen

Met een dieet schema is gezond afvallen relatief makkelijk zoals ik hierboven al zei. Toch kan het lastig zijn om alle 'losse eindjes' van gezond afvallen aan elkaar te knopen.  boek over gezond afvallen Bijvoorbeeld; Hoe stel je een goed dieetschema op? Hoeveel calorieën heb jij exact nodig? Welke voeding en drinken kan je het beste wel en niet eten? Welke oefeningen zijn goed om uit te voeren? Dat zijn te veel onderwerpen om uitgebreid te behandelen in dit artikel.

Op het internet kan je wellicht deze informatie wel verzamelen. Alleen dat kost je veel tijd en moeite. En daarbij staan er veel tegenstrijdigheden op het internet.

Als je écht bereidt bent om snel en gezond af te vallen raad ik je Het Droog Trainen Protocol van Henry van Es aan. In dat boek over gezond afvallen en spieren opbouwen vind je alle informatie die je nodig hebt om effectief gezond af te vallen.

Vrouwen: Bekijk het Droog Trainen Protocol voor vrouwen

Mannen: Bekijk het Droog Trainen Protocol voor mannen

Wanneer is afvallen gezond?

Dat hangt van verschillende factoren af. Wanneer je overgewicht hebt raden we je zeker aan om af te vallen. Niet alleen omdat je je er beter door zult voelen, of er misschien beter uit zult zien. Want overgewicht vergroot ook de kans op hart & vaatziekte, diabetes en andere welvaartsziekten.

In de artikelen vetpercentage verlagen en BMI bereken kun jij vast stellen of jij een gezond gewicht en vetpercentage hebt. Misschien is er bij jou overgewicht vastgesteld. Geen zorgen, op deze website helpen wij jou op een gezonde manier afvallen ;)

Wanneer er is vastgesteld dat jouw vetpercentage binnen de gezonde norm valt, is afvallen voor jou niet zozeer van toepassing. Want ondergewicht is ook niet gezond.

Hoe kan ik gezond afvallen?

Om te beginnen met gezond afvallen raad ik je aan om te bereken hoeveel calorieën je nodig hebt om af te vallen. Ook al doe je niet aan calorieëntellen, raad ik je toch aan om dit minimaal de eerste 2 tot 4 weken te doen.

Hierdoor krijg je een overzicht van hoeveel je ongeveer nodig hebt om af te vallen. Want wanneer je teveel eet, ook al is het nog zo gezond, zul je niet afvallen.

Hoe kan ik snel gezond afvallen?

Afslanken heeft tijd nodig, het is er immers ook niet snel bijgekomen. Vooral de eerste maanden zal je lichaam tijd en energie nodig hebben om vet te verbranden. Het moet namelijk wennen aan de nieuwe vorm van eten en bewegen. Daar moet simpelweg meer tijd voor gereserveerd worden dan in latere maanden. snel gezond afvallen Want gezond afvallen gaat jou meer tijd kosten dan een van de ongezonde varianten. Als jij echter op jouw streefgewicht wil blijven, dan zal dit de enige manier zijn die je gaat laten slagen.

Wat eten bij gezond afvallen?

Wanneer je weet hoeveel je mag eten is het de vraag wat je mag eten. Hierbij is het belangrijk dat je op zoek gaat naar gezonde en lekkere recepten. Op deze website of andere websites kun je de lekkerste en gezondste gerechten vinden.

 Stel jezelf het doel om zoveel mogelijk gezonde recepten uit te proberen om te zien welke je lekker vindt. Dit is kost misschien wat tijd en moeite. Maar wanneer jij genoeg gezonden recepten kent die jij lekker vind zul je merken dan gezond afvallen niet eens zo moeilijk hoeft te zijn.

Maak geen obsessie van gezond afvallen!

Wat ik vaak zie wanneer mensen willen afvallen is dat ze van junkfood omschakelen naar 100% clean eten. Wat ik daarmee bedoel in één keer alleen nog maar super gezond eten.

Ze eten droge rijst met kip en broccoli. Of ze hebben een salade zonder dressing. Lekker zeg....

Het is dan ook geen verassing dat ze stoppen met diëten na 2 tot 6 weken. Dat komt omdat deze lifestyle, voor de meeste mensen, simpelweg niet haalbaar is. tips voor gezond afvallen Maar is er dan een manier om gezond af te vallen wat ook daadwerkelijk vol te houden is? Ja, dit is mogelijk met de  de 80/20 regel.

Gezond afvallen met de 80/20 regel

Wanneer je kiest voor gezond afvallen betekend dat niet dat je nooit meer iets minder gezonds mag eten. Belangrijk is dat het grootste gedeelte van je voeding wel gezond is.

Stel je eet iets minder gezonds. Maar dit is bestaat uit een kleine hoeveelheid van je totale voedselinname. Dan dit in principe niet zoveel kwaad. Net zoals één dag goed goed eten, of één dag slecht eten in een jaar tijd ook niets uitmaakt.

De 80/20 zorgt daarom voor een juiste balans. 80% van wat je eet zou gezond moeten zijn. De resterende 20% mag dan minder gezond zijn.

Hoe pas je de 80/20 toe?

Stel je voor dat je 2500 calorieën mag eten op een dag om af te vallen.

0,8 x 2500 = 2000 calorieën eet je dan minimaal aan gezond eten.
0,2 x 2500 = 500 calorieën mag je dan spenderen aan minder gezond eten.

Wanneer je deze regel toepast zul kun je gezond afvallen ook daadwerkelijk volhouden. Omdat je het toelaat om soms iets lekkers te eten is deze methode van eten goed vol te houden. Ook zal het de kans op vreetbuien flink afnemen.

Met de juiste hulp heb je 3x meer resultaat

Zoals je wellicht in dit artikel hebt kunnen lezen komen er verschillende zaken kijken bij gezond afvallen. Denk aan de juiste voeding eten, de juiste verhouding goede en 'slechte' voeding, trainingsoefeningen en ga zo maar door.

Je kan dit natuurlijk allemaal zelf uitvogelen, wat je veel tijd en moeite kost.

Dit heb ik zelf ook veel gedaan. Totdat ik begon in te zien dat er veel waardevolle producten op de markt zijn die je veel tijd en moeite besparen voor relatief een klein bedrag. Een goed boek om op een gezonde manier af te vallen is het Droog Trainen Protocol van Henri van Es. Daarvan zijn 2 varianten, namelijk:

Eigenlijk zijn deze protocollen meer dan boeken. Het is een compleet pakket om jou lichaam in topconditie en vormgeving te brengen. Een lichaam waar je zelf trots op en tevreden mee bent.  Ik ben super tevreden met het Droog Trainen Protocol. En met de 14 dagen Niet-Goed-Geld-Terug garantie loop je geen enkel risico. Wat houd je nog tegen?

Over de schrijver
Mick is in zijn jeugd veel gepest vanwege zijn overgewicht. Toen hij 18 was besloot hij er iets aan te doen en heeft hij deze website opgericht. Op Improvefitness geeft Mick tips over trainingsoefeningen, voeding en rustmomenten.
Reactie plaatsen