26 juni 2018 

Je BMI Berekenen? Gebruik deze calculator

BMI berekenenJe BMI berekenen is niet zo moeilijk als het lijkt. Met de simpele calculator op deze pagina kun je binnen enkele muisklikken je BMI berekenen.

Maar wat zegt je BMI over je lichaam? Welke BMI waarden zijn gezond voor vrouwen, mannen en kinderen?

Een gezond BMI verkleint een heleboel gezondheidsrisico’s. Toch is een gezond BMI alleen niet voldoende om te zeggen of je ook écht gezond bent. Daarvoor is een nauwkeurigere methode nodig.

In dit artikel vind je deze methode. Benieuwd naar de werking van deze methode? Lees dan snel verder!

Wat is BMI?

Wanneer je bezig bent met afvallen of krachttraining heb je het vast wel eens iemand horen zeggen:

Wat is jouw BMI?

Maar wat is BMI nu eigenlijk? En wat zegt het over je lichaam en gezondheid?

BMI is een afkorting die staat voor Body Mass Index. Deze index wordt gebruikt als maatstaf voor het vaststellen van onder- of overgewicht.

Je kunt je BMI berekenen op basis van je leeftijd, gewicht, lengte en geslacht. Uit deze berekening komt een getal waarmee je jouw lichaam in een categorie kunt indelen.

Gezond BMI voor volwassenen

Met de BMI berekening kun je jouw lichaam in een categorie indelen. Deze categorie zegt of je gewicht te hoog is en je moet afvallen. Ook kan de categorie aangeven dat je moet aankomen omdat je ondergewicht hebt.

Maar hoe bereken je in welke categorie je lichaam thuishoort? De BMI tabel hieronder helpt je daarbij.

BMI waardeCategorie
Ondergewicht
18,5 – 24,9Gezond gewicht
25,0 – 29,9Overgewicht
>30Obesitas

Voor mannen en vrouwen ligt een gezond BMI tussen de 18,5 en 24,9.

Let op: de waarden in de BMI tabel hierboven gelden NIET voor kinderen.

BMI berekenen voor kinderen

Als ouder wil je dat je kinderen gezond opgroeien. Zonder onder- of overgewicht. De BMI tabel van hierboven is niet bruikbaar om ondergewicht of overgewicht bij je kind te signaleren.

Hoe kun je dan als ouder berekenen of je kind een gezond BMI heeft of niet?

Onderstaande tabellen zijn speciaal opgesteld om het BMI van kinderen in één van de 5 categorieën in te delen. Deze tabellen zijn afkomstig van het Voedingscentrum.

BMI tabel jongens

BMI tabel kinderen jongens

BMI tabel meisjes

BMI tabel kinderen meisjes

De berekening, de BMI formule, is hetzelfde voor volwassenen en kinderen. (zie “Werking van de BMI formule hieronder).

BMI calculator

Met deze BMI calculator kun je binnen 3 muisklikken uitrekenen of je een gezond BMI hebt.

Heb je geen gezond BMI? Dan geeft de calculator aan wat in jouw situatie de beste manier is om af te vallen of juist aan te komen.

Werking van de BMI formule

Om te berekenen wat jouw BMI is kun je je gewicht en lengte in de BMI calculator op deze pagina invullen. Voor deze berekening wordt de formule die hieronder te zien is gebruikt:

BMI Formule

Eigenlijk is de formule niets meer dan je gewicht in kilogram delen door je lengte in meters in het kwadraat (lengte * lengte =lengte²).

Met de voorbeelden hieronder hoop ik dat je een antwoord krijgt op de vraag: “Hoe bereken ik mijn BMI?”

Stel je weegt 75 kg en bent 180 cm groot. Je BMI is dan 23,15 wat betekent dat je een gezond BMI hebt. De invulling van de formule is als volgt:

BMI = 75 / (1,80 * 1,80) = 23,15.

Als je 95 kg weegt en 1,70 meter lang bent heb je een BMI index van 32,87. Dit BMI betekent zowel voor mannen als vrouwen overgewicht en verhoogde gezondheidsrisico’s. De werking van de BMI formule zie je hieronder:

BMI = 95 / (1,70 * 1,70) = 32,87.

In het geval dat je 1,90 meter groot bent en 65 kilogram weegt heb je ondergewicht. Je BMI waarde is in dat geval namelijk 18,01. Zie BMI berekening hieronder:

BMI = 65 / (1,90 * 1,90) = 18,01.

Hopelijk is de werking van de formule op deze manier wat duidelijker voor je geworden.

BMI berekenen van een man of vrouw

In veel BMI calculators zie je een optie om je geslacht en leeftijd in te voeren. Waarom is dat niet mogelijk in de BMI calculator op deze pagina? Klopt deze calculator dan nog wel?

JA, de calculator klopt!

De opties om je geslacht en leeftijd in te voeren zijn uitgeschakeld. Hier is voor gekozen door 2 redenen:

  • Geslacht en leeftijd spelen geen rol
  • Bespaart jou tijd tijdens het invullen

Heb je de BMI formule hierboven gezien? Als je goed kijkt zie je daar geen geslacht of leeftijd in staan. Voor het berekenen van je BMI maakt het dus niet uit of je man of vrouw bent en wat je leeftijd is.

Let op: de indeling naar categorieën aan de hand van de BMI berekening gebeurt WEL op basis van leeftijd bij kinderen. Dit verandert echter niets aan de berekening zelf.

Waarom andere calculators wel de opties geslacht en leeftijd hebben

Op het internet vind je meerdere BMI calculators. Vele hebben 4 invulvelden, namelijk:

  • Leeftijd
  • Geslacht
  • Gewicht
  • Lengte

Zoals je ziet in de BMI formule zijn alleen de laatste 2 variabelen nodig voor het berekenen van je BMI waarden. Waarom bieden andere calculators WEL de opties geslacht en leeftijd als dat niet nodig is voor de formule?

Simpel!

Dit is een psychologisch spelletje. Door jou meer gegevens in te laten vullen denk jij dat het BMI precies klopt voor jouw lichaam. Dat is helaas niet het geval.

Een BMI waarde is altijd een RICHTLIJN in plaats van een keihard getal. Hierover lees je meer onder het kopje “Nadeel van de BMI formule”.

[pullquote align="normal"]Wist je dat? BMI calculators met de opties geslacht en leeftijd altijd dezelfde BMI waarden aangeven ongeacht welke leeftijd of geslacht je invult? [/pullquote]

Maar waarom zou je de BMI calculator op deze dan pagina WEL geloven? Nou, de calculator op deze pagina is door-en-door getest. Op basis van 1.000 voorbeeldberekeningen is deze calculator afgesteld om het BMI van een man, vrouw of kind zo nauwkeurig mogelijk te berekening.

Nadeel van de BMI formule

De formule voor het berekenen van je BMI is vrij simpel. Hierdoor is snel en makkelijk een richtlijn af te geven of je moet afvallen of aankomen.

Omdat de formule maar van 2 variabelen uitgaat, lengte en gewicht, geeft de uitkomst niet altijd een goed beeld van de werkelijkheid. Vandaar dat je de uitkomst ook moet gebruiken als richtlijn.

Je lichaamsbouw en genetische aanleg om veel of weinig water vast te houden zijn van grote invloed op je gewicht. Zo zal het BMI van een bodybuilder met veel spiermassa te hoog zijn, terwijl deze wel gezond leeft.

Een mooie quote hierover komt van professor in de medicijnen Arya Mitra Sharma:

[pullquote align="normal"]Je BMI vertelt je hoe “groot” je bent, niet hoe “ziek” je bent. [/pullquote]

Ook kijkt de berekening niet naar waar vet opgeslagen is in je lichaam. Vet wat opgeslagen is als buikvet of rondom organen is vele malen schadelijker dan vet op andere plaatsen.

Zo kan het zijn dat je BMI waarde “gezond gewicht” aangeeft, terwijl je heel ongezond eet. Het is dus belangrijk om altijd gezonde voeding te nuttigen, ongeacht in welke categorie je BMI valt.

Hoe je de BMI berekening nauwkeuriger maakt

Zoals uit de tekst hierboven blijkt is de uitkomst van de BMI berekening meer een richtlijn dan een keihard getal. Zo kan het zijn dat je een “gezond gewicht” hebt volgens de berekening maar toch ongezond leeft.

Hoe kun je dat voorkomen, en de BMI berekening nauwkeuriger maken?

Nadat je jouw BMI hebt berekend, is het verstandig om ook je middelomtrek te meten. Vet dat opgeslagen is in en rondom de buik is namelijk zeer NADELIG voor je gezondheid.

Aan de hand van je middelomtrek kun je jouw lichaam indelen in dezelfde categorieën als bij de BMI berekening. In de Tabel hieronder zie je de verdeling van categorieën.


Mannen middelomtrekVrouwen middelomtrek
Ondergewicht
Gezond gewicht79 – 94 cm68 – 80 cm
Overgewicht95 – 102 cm81 en 88 cm
Obesitas>102 cm>88 cm

Vaak vallen de uitkomsten van de middelomtrek en BMI berekening in dezelfde categorie. In gevallen waarbij dat niet het geval is adviseert het Voedingscentrum om de middelomtrek aan te houden als maatstaaf.

De ultieme methode voor een strakke buik

Toont de BMI berekening of de afmeting van je middelomtrek aan dat je te zwaar bent? Of wil je gewoon iets doen aan dat vervelende nooit verdwijnende buikvet?

Daarvoor heeft Oscar Helm een ULTIEME METHODE opgesteld.

Met zijn boek de Strakke Buik Bijbel helpt hij mannen en vrouwen bij het verliezen van buikvet en het trainen van een six-pack.

Inmiddels hebben al ruim 6.500 mannen en vrouwen een strakke buik door de Strakke Buik Bijbel. Medeblogger Mick is er eentje van. Hij vertelt zijn ervaringen met het boek in zijn Strakke Buik Bijbel review.

Met de 60 dagen garantieperiode kun je de ultieme methode van Oscar 60 dagen RISICOLOOS uitproberen. Hierdoor loop je geen enkel risico.

Wil je direct de eerste stappen zetten naar een strakke buik? Klik dan op de link hieronder en schaf het boek met een fikse korting aan.

Over de schrijver
Sanne is een vrouw met 2 kinderen. Na haar zwangerschap had ze veel moeite om terug te komen op haar oude gewicht. Of überhaupt om gewicht te verliezen. Sanne heeft toen veel informatie over afvallen en fit worden gelezen en uitgeprobeerd. Met die kennis geeft Sanne anderen advies op Improvefitness.nl
Anoniem
Door

Anoniem

op 23 Jan 2020

Ik vind het maar een beetje vaag

Mick
Door

Mick

op 28 Dec 2021

Hallo,Wat begrijp je niet helemaal?

Reactie plaatsen