28 augustus 2018 
in Voeding

Kan je afvallen met gember?

afvallen met gemberVaak wordt er beweerd dat afvallen met gember mogelijk is.

Simpelweg het nuttigen van voedsel of dranken met gember erin zou al tot enorm gewichtsverlies leiden. Maar is dat ook zo?

En stel dat het waar is, wat zijn dan makkelijk te bereiden recepten?

In dit artikel lees je alle gezondheidsvoordelen van gember. Ook geef ik je 3 overheerlijke recepten met gember, zodat je maximaal van deze voordelen kunt genieten.

Wat is gember?

Gember is een specerij met een pittige smaak.

Aan de gemberplant (Zingiber officinale) komen naaste roze bloemen ook wortelstokken. Die wortelstokken zorgen dat de plant zichzelf voort kan planten. Maar nog belangrijker: uit die wortelstok wordt de specerij gember gewonnen.

Die wortelstok zit vol met vitamines, zoals vitamine E en vitamine B6. Ook aan ijzer, magnesium en vezels ontbreekt het niet in een gemberstok.

Wist je dat: gember een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld is?

Oorspronkelijk komt de gemberplant ergens uit Zuidoost-Azië. Waar precies heeft men nooit vast kunnen stellen, omdat de plant niet in het wild groeit.

Vanwege de behoefte van de plant om in een (sub)tropische omgeving te leven komt de gemberplant nauwelijks voor in Europa. De 4 grootste gember producerende landen zijn China, India, Indonesië en Nepal.

Per land verschilt de smaak van gember. Zo is die uit Nepal (Afrika) vele malen pittiger dan die uit China. China produceert een relatief milde gembersoort die vooral gebruikt wordt in onze keuken.

Afvallen met gember

Een van de voordelen van gember is dat het helpt bij afvallen.

Jazeker, je leest het goed. Gember helpt je bij het verliezen van overgewicht. Maar let op, het sleutelwoord hier is helpt.

Met alleen het eten of drinken van gember ben je er nog niet. Het is namelijk geen wondermiddel. Het is ook belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen.

Dankzij deze redenen ga je afvallen met gember:

  • Bevat weinig calorieën
  • Geeft je een vol gevoel na het nuttigen ervan
  • Versnelt je stofwisseling ofwel je vetverbranding
  • Werkt afvalstoffen snel uit je lichaam
  • Heeft een positief effect op de werking van de stoelgang

Kortom: gember mag dus niet ontbreken aan je voedingsschema voor afvallen.

Zo verwerk je gember.

Andere voordelen van gember

Naast het afvallen met gember heeft de specerij nog vele andere gezondheidsvoordelen.

Dankzij deze voordelen is het nuttigen van gember voor iedereen nuttig. Of je nu wilt afvallen of gewoon fit en op hetzelfde gewicht wilt blijven.

De belangrijkste voordelen van gember zijn:

#1 beter functioneren van de hersenen

Studies wijzen uit dat de antioxidanten en bioactieve verbindingen in gember het ouder worden van de hersenen vertragen. Kans op hersenziektes zoals Alzheimer nemen hierdoor af.

gember goed voor

Ook heeft onderzoek uitgewezen dat gember een direct verbeterende werking heeft op je hersenen.

Zowel voor de functies leren als onthouden.

#2 ontstekingsremmer en -voorkomer

Door regelmatig gember te nuttigen neem je niet alleen bestaande ontstekingen weg. Ook zorgen de werkzame stoffen in de gemberwortel voor het voorkomen van nieuwe ontstekingen.

Ook spierpijn kan voorkomen of verminderd worden na een intensieve training.

#3 pakt misselijkheid aan

Heb jij regelmatig last van wagenziekte? Eet of drink dan voor je reis een recept met gember. Dat voorkomt alle misselijkheid in de wagen.

Al vanaf oudsher wordt gember gebruikt om misselijkheid tijdens vervoer, destijds op zee, te voorkomen. Scheepslui gebruikte de gemberwortel voor het tegengaan van zeeziekte.

Ook misselijkheid tijdens de zwangerschapsperiode kan tegengegaan worden met gember.

#4 verzorgt het hart, de bloedvaten en luchtwegen

De antioxidanten in een gemberwortel hebben ook op het hart en de bloedvaten positieve effecten. Met een dagelijkse dosis gember verzorg je de motor van het lichaam inclusief al haar brandstofleidingen.

Uit onderzoek is gebleken dat het risico op hart- en vaatziekten met ruim 16% afneemt door het nuttigen van gember.

Ook is het dagelijks consumeren van gember goed voor een 8% lagere kans op een te hoge bloeddruk.

#5 verminderen van menstruatiepijn

Net zoals paracetamols en pijnstillers heeft ook gember een verlichtende werking op menstruatiepijn.

Door regelmatig gember te nuttigen verdwijnt de pijn tijdens de menstruatieperiode op een natuurlijke manier. En kun je de paracetamols en pijnstillers de deur wijzen.

Welke gember gebruik je?

Zoals ik eerder al aanhaalde zijn er pakweg 50 verschillende gembersoorten. Per land verschilt de smaak van de pittige wortelstok. Zo is gember in China milder dan in Afrika.

Er bestaan ook verschillen tussen de manier van verwerking die de scherpheid van gember bepalen. Zo is er gemberpoeder of verse gemberwortel. Gemberpoeder staat ook wel bekend als Djahé, de Indonesische naam voor gember.

Gemberpoeder wordt veel gebruikt voor het maken van koekjes en andere afbakproducten. Voor het samenstellen van een gezond drankje wordt vaak verse gemberwortel gebruikt.

Welke van de 2 jij kiest voor het maken van gezonde recepten maakt niet uit. Beide zijn gezond. Onthoud wel dat gemberpoeder vele malen sterker is dan een verse gemberstok. De verhouding tussen deze 2 is: 2 cm verse gemberwortel = 1 theelepel gemberpoeder.

Recepten met gember

In de Westerse cultuur eten we stukken minder gember dan in Aziatische landen zoals China of India. Daar is gember ondertussen niet meer weg te denken uit de keuken.

Vanwege de vele gezondheidsvoordelen worden recepten met gember ook steeds populairder in onze cultuur. Of dat nu afvallen met gember is, of gewoon fitter voelen.

Een andere vrucht met zeer veelbelovende gezondheidsvoordelen is de citroen. Voeg deze 2 samen en je krijgt een geweldig gezond drankje. In mijn artikel over citroenwater lees je hoe je kunt afvallen met citroen. Voeg aan het recept in dat artikel wat gember toe en afvallen maar!

gember met citroen voor afvallen

Let op: vanwege de scherpheid van gember, en dan zeker gemberpoeder, heb je niet veel van het poeder of de verse wortel nodig om je gerecht op smaak te brengen. Ben dus voorzichtig met de dosering van gember en kijk welke hoeveelheid gember jij lekker vindt. Daarbij kan je afwijken van de voorgeschreven hoeveelheden in de recepten hieronder.

Groene thee met gember

Als er één theesoort is die als gezondste gekozen moet worden, dan is het groene thee wel.

Groene thee is niet alleen goed om af te vallen, maar heeft nog vele andere gezondheidsvoordelen. Zo verklein je de kans op kanker door dagelijks groene thee te drinken. Ook is de thee goed voor je tanden en neemt je concentratie en denkvermogen toe.

Voeg daar de voordelen van gember, zoals je hierboven gelezen hebt, aan toe en je hebt een geweldig gezond drankje. Ik wil het bijna een wonderdrankje noemen.

Voor een echt krachtige start van je dag zet je iedere ochtend een vers kopje gemberthee. In combinatie met aandacht voor gezonde voeding zijn resultaten gegarandeerd.

Meer over gemberthee ontdek je in dit artikel. Je vindt daar niet alleen het recept om deze gezonde thee te maken, maar ook geef ik je tips over het serveren van de thee.

Smoothie van mango en gember

Als er thee vruchten goed te combineren zijn met gember, dan zijn het wel ananas en mango. Deze 2 tropische vruchten zitten bomvol met vitamines en mineralen.

Mango’s hebben vele gezondheidsvoordelen. Enkele daarvan zijn:

  • Verhoging van het libido; beter uithoudingsvermogen
  • Versterking van geheugen en mentale focus
  • Voorkomen van puistjes
  • Verlagen de bloeddruk
  • Dragen bij aan een stralende huid

En zo zijn er nog veel meer voordelen van de tropische vrucht. Waar het om gaat is dat beide, mango en gember, super gezond zijn.

Combineer deze 2 voedingsmiddelen in een smoothie en je hebt een handig drankje om mee te nemen wat ook nog eens super gezond is. Handig voor op het werk bijvoorbeeld.

Interesse in het smoothie recept met gember en mango? Bekijk dit artikel voor een compleet recept inclusief boodschappenlijstje om een overheerlijke mango-gember smoothie te maken.

Op deze plekken is gember te koop

Vanwege zijn populariteit is gember in vrijwel elke supermarkt te verkrijgen in poedervorm (Djahé). De verse gemberstok is dat nog niet overal. Die vind je alleen bij de groenteafdeling van de groetere supermarken.

De groenteboer heeft verse gember natuurlijk ook.

Als je naast het kopen van alleen een gemberstok ook wat advies en tips wilt voor het gebruik kun je het beste naar een Turkse of Indonesische groenteboer gaan. Deze groenteboeren weten je vast en zeker enkele toffe recepten met gember te vertellen.

Maar even direct een boodschapje gaan doen? 

Over de schrijver
Sanne is een vrouw met 2 kinderen. Na haar zwangerschap had ze veel moeite om terug te komen op haar oude gewicht. Of überhaupt om gewicht te verliezen. Sanne heeft toen veel informatie over afvallen en fit worden gelezen en uitgeprobeerd. Met die kennis geeft Sanne anderen advies op Improvefitness.nl
Reactie plaatsen