31 augustus 2018 

Zelf gemberthee maken doe je zo! (+2 recepten)

Hoe gemberthee makenGemberthee maken is een kleine moeite. Maar het levert wel zoveel gezondheidsvoordelen op.

Waarom drink jij nog geen thee met gember elke dag?

De voordelen van deze thee samen met een stappenplan voor het maken van gemberthee zullen je overtuigen om direct aan de slag te gaan.

In dit artikel vind je niet alleen de belangrijkste gezondheidsvoordelen van gember thee. Ook vind je er 2 makkelijk te maken gemberthee recepten.

Wat is gemberthee?

Gemberthee is een thee die gemaakt is van schijfjes gember en water. Meer niet.

Alhoewel het thee wordt genoemd is het niet echt te vergelijken met een ‘normale’ thee. Dit komt omdat gemberthee niet in handige theezakjes zit zoals wij thee kennen.

Voor het drinken van een kopje gember’thee’ zul je wat extra moeite moeten doen. Maar geloof me, die extra moeite is het dubbel en dwars waard.

Gember, het hoofdingrediënt van de thee, is afkomstig uit de wortel van een gemberplant. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn artikel over afvallen met gember en alle andere gezondheidsvoordelen.

Is gemberthee gezond?

Als je op de link hierboven hebt geklikt heb je alle voordelen van gember voor je lichaam kunnen lezen.

Mocht je dat niet gedaan hebben, dan kun je hieronder beknopt lezen wat de belangrijkste voordelen zijn:

 • Misselijkheid tijdens wagenziekte of zwangerschap tegengaan
 • Het lichaam reinigen
 • Weerstand versterken
 • Bloedsuikerspiegel stabiliseren
 • Vormen van kanker voorkomen

En zo heeft gember, en dus ook gemberthee, nog enkele voordelen meer.

Let op: Gemberthee is heel erg gezond zolang je er geen suiker of andere dikmakers aan toevoegt.

Hieronder lees je waar gemberthee nog meer goed voor is.

Afvallen

Door het drinken van gemberthee vermindert je eetlust. Dit voorkomt dat je tussen maaltijden door gaat snacken of nog erger; een vreetkick krijgt.

Gember bevat weinig calorieën, wat de specerij an sich al gezond maakt. Vooral als je bedenkt wat voor kleine hoeveelheid van de specerij je gebruik om een kopje thee te zetten.

Een andere manier waarop gemberthee helpt bij afvallen is zijn bijdrage aan een verbeterde spijsvertering. Door een betere spijsverbetering, ook wel metabolisme genoemd, worden er meer spijsverteringsenzymen aangemaakt die zorgen voor het afbreken van suikers en vetten.

Onthoud dat gemberthee je alleen kan helpen bij afvallen. Het is niet zo dat je met het dagelijks drinken van een kopje thee direct tientallen kilo’s gaat verliezen, als je (veel) ongezond voedsel blijft eten.

Recepten

Gemberthee maken kan met verschillende recepten.

In de basis is het recept van gemberthee heel simpel. Het bestaat uit water en gember. That’s it.

Maar tegenwoordig zijn er ook recepten te vinden welke een toevoeging daarop doen. Een van zo’n recept is een gember-citroen thee. Vanwege de grote populariteit van dat recept geef ik je hieronder, naast het recept om gemberthee te maken, ook het gember-citroen theerecept.

Waarom ik juist deze 2 recepten weggeef? Omdat dit mijn favoriete recepten zijn. Daarover hieronder meer.

Gemberthee maken

Gemberthee zonder enige toevoegingen is mijn favoriet. Dat komt vanwege de eenvoud om het ‘bakkie’ te zetten.

gemberthee met citroen

Pure gemberthee is (nog) niet los te koop. Wel zijn er varianten van thee waar gember in zit, maar daar zitten dan ook andere kruiden bij. Om te kunnen genieten van een pure gemberthee zul je hem dus zelf moeten maken.

Hoe maak je gemberthee?

Met onderstaande boodschappenlijstje en instructies maak je binnen een handomdraai een heerlijke kop gemberthee.

Ingrediënten

Het is niet veel wat je nodig hebt voor het maken van een gezonde gemberthee.

Voor 1 liter thee heb je de volgende ingrediënten nodig:

IngrediëntStuks
Kraanwater1 liter
Dunne plakjes gemberwortel8 – 12 stuks

Gemberpoeder (Djahé) is minder geschikt om te gebruiken in gemberthee. Gebruik een verse gemberwortel voor de beste smaakbeleving. Het aantal plakjes dat je gebruikt kun je zelf bepalen. Probeer uit wat je lekker vindt. Hoe meer plakjes hoe bitterder de thee zal smaken.

Bereiding

De bereiding van de thee is vrij simpel. En kan op 2 manieren, namelijk:

 1. Plakjes gemberwortel laten weken in kokend water
 2. Plakjes gemberwortel fijn stampen tot moes. Vervolgens kokend water toevoegen en even later afgieten.

Persoonlijk vind ik de 1e manier het makkelijkste en ook nog eens de lekkerste manier. Gemberthee maken via manier 1 doe je zo:

 1. Pak een pan en vul deze met 1 liter kraanwater
 2. Breng het water aan de kook
 3. Terwijl het water opstaat schil je de gember en snijd je er dunne plakjes van (schillen kun je eventueel achterwegen laten; net wat jezelf het lekkerst vindt)
 4. Voeg de vers gesneden plakjes gember toe aan het water
 5. Plaats een deksel op de pan en laat het goedje enkele minuten koken
 6. Na ongeveer 5 minuten van het vuur halen. Let op: laat de deksel erop zitten. De smaak kan dan nog enkele minuten goed intrekken
 7. Schenk je zelf gemaakte gemberthee in

En genieten maar!

Gember-citroen thee

Een andere variant van gewone gemberthee is de gember citroen thee. Ook heel erg lekker. Net zoals gember barst van de gezondheidsvoordelen, is ook een citroen heel erg goed voor je.

Een citroen zit namelijk vol met goede vitamines, antioxidanten en mineralen.

Leestip: is water met citroen drinken tijdens het afvallen gezond? Daar ontdek je alle voordelen die een citroen te bieden heeft.

Ingrediënten

Voor het maken van een heerlijk en knalgezonde gember citroen thee heb je niet veel meer nodig dan een normale gemberthee.

De ingrediënten die je nodig hebt om 1 liter gemberthee met citroen te maken zijn:

IngrediëntStuks
Kraanwater1 liter
Dunne plakjes gemberwortel8 – 12 stuks
Citroen1 stuk

Tip: je kunt voor extra smaak 3- 4 theelepels honing toevoegen aan de citroen-gember thee. Ook werkt dit drankje goed tegen verkoudheid.

Recept

Wat betreft het recept zijn er geen grote verschillen met het maken van gewone gemberthee. Alleen het toevoegen van citroen en eventueel honing komen er extra bij.

Voeg beide tegelijk met de gemberplakjes toe aan het kokende water (stap 4).

gember citroen thee

De honing kun je zo toevoegen. Voor het toevoegen van de citroen snijd je de vrucht door de middel. Vervolgens knijp je de citroen boven het pannetje water uit.

En je weerstand verhogende drankje is klaar!

Tips voor het drinken van gemberthee

Hopelijk kun je met bovenstaande recepten op weg om zelf gemberthee te maken.

Voordat je direct heel enthousiast aan de gang gaat, wil ik je nog enkele tips voor het drinken van de thee meegeven. Want op welk tijdstip kun je de thee wel en niet drinken? Hoeveel koppen gemberthee per dag is gezond?

En nog belangrijker: voor sommige mensen is gemberthee gevaarlijk!

Tijdstip

Gemberthee drinken kan je op ieder gewenst tijdstip doen. Het goedje bevat namelijk geen cafeïne dat je ’s avonds wakker kan houden.

Sterker nog, het drinken van een kop gemberthee voor het slapen gaan is juist goed. Het helpt je om makkelijker in slaap te komen, en kan slapeloosheid tegengaan.

Maar ook in de ochtend heeft thee van gember positieve effecten op je lichaam. Door de mineralen, antioxidanten en vitamines in de thee start je de dag goed.

Hoeveelheid

Gember heeft vele gezonde eigenschappen. Dat wil niet zeggen dat je er misbruik van moet gaan maken en extreme hoeveelheden ervan moet gaan drinken.

Voor de hoeveelheid koppen gemberthee per dag is geen keihard getal te noemen. Aldus het Voedingscentrum.

Met enige logische redenatie kun je voor jezelf wel bepalen wat een gezonde hoeveelheid is. Zoals bij alle dingen in het leven geldt ook voor gemberthee: TE veel is nooit goed. Van te veel gemberthee kan je namelijk maagzuur krijgen, terwijl enkele koppen gemberthee per dag maagzuur juist doet neutraliseren.

Zelf drink ik 3 koppen thee per dag en heb ik nergens last van.

Gevaarlijk

Gemberthee kan gevaarlijk zijn! 

Dit is het geval als je bloedverdunners gebruikt. Gember verdunt, net zoals alcohol, je bloed.

Ook kan gember de afgifte van galzuur verhogen. Drink dus geen grote hoeveelheden gemberthee als je last hebt van galstenen of problemen met de galblaas.

Overleg in dergelijke situaties altijd even met je arts welke hoeveelheid thee voor jou gezond is.

Over de schrijver
Sanne is een vrouw met 2 kinderen. Na haar zwangerschap had ze veel moeite om terug te komen op haar oude gewicht. Of überhaupt om gewicht te verliezen. Sanne heeft toen veel informatie over afvallen en fit worden gelezen en uitgeprobeerd. Met die kennis geeft Sanne anderen advies op Improvefitness.nl
Reactie plaatsen