04 mei 2018 

Koolhydraatarme ontbijtkoek maken?

koolhydraatarme ontbijtkoek zelf makenEen ontbijtkoek is ideaal om de dag mee te beginnen. De voedingstoffen in een ontbijtkoek geven je lichaam een kick-start. En zorgen dus voor een goede start van de dag.

Ook is ontbijtkoek een makkelijke en snelle voedingsbron voor tijdens het ontbijt. Maar is een ontbijtkoek wel gezond?

Nee, zeker niet elke ontbijtkoek is gezond! Het grootste gedeelte van de ontbijtkoeken in de winkel in zelfs ONGEZOND. Dit komt omdat de ontbijtkoeken voor een groot gedeelte bestaan uit koolhydraten, vaak bestaande uit een grote hoeveelheid toegevoegde suikers (glucose).

Zelf een koolhydraatarme, en dus suikerarme, ontbijtkoek maken is veel gezonder dan de ontbijtkoeken bij je in de supermarkt. Maar hoe maak je een koolhydraatarme ontbijtkoek?

In dit artikel lees je:

Waarom een koolhydraatarme ontbijtkoek gezond is (en een normale ontbijtkoek ongezond is).

De benodigde ingrediënten en materialen.

Het recept voor een koolhydraatarme ontbijtkoek.

Loopt het water je al in de mond? Lees dan snel verder, en ga direct aan de slag met dit heerlijke recept!

Waarom je zelf een koolhydraatarme ontbijtkoek moet maken

Misschien ben je op deze pagina terecht gekomen zonder dat je weet wat een koolhydraatarme ontbijtkoek is. En waarom het belangrijk is om je gewone ontbijtkoek te vervangen voor een koolhydraatarme variant.

Koolhydraten bestaan uit vezels, suikers en zetmeel en vormen zo een belangrijke voedingsbron voor je lichaam. Ook je hersenen en rode bloedcellen hebben baat bij voldoende koolhydraten. Vandaar dat je koolhydraten niet helemaal moet verbannen uit je voedingsschema.

Maar… Er bestaat een verschil in koolhydraten, namelijk:

 • Koolhydraatrijke producten die RIJK zijn aan voedingsstoffen. Groente, aardappelen, fruit en volkoren graanproducten zijn hier voorbeelden van.
 • Koolhydraatrijke producten met zeer WEINIG voedingsstoffen. Denk aan koeken, frisdranken en snoepgoed. Deze moet je zoveel mogelijk beperken.

En je raad het al... Een normale ontbijtkoek valt onder de koolhydraatrijke producten met zeer weinig voedingsstoffen. Beperk een NORMALE ontbijtkoek dus zo veel mogelijk uit je voedingsschema.

Wil je meer weten over afvallen door simpelweg minder koolhydraten te eten? Lees hier wat een koolhydraatarm dieet is, hoe het een jojo-effect voorkomt en welke recepten daarvoor geschikt zijn.

Ongezonde ontbijtkoek

Zoals je hierboven hebt gelezen is een normale ontbijtkoek ongezond. Dit komt doordat de ontbijtkoek veel koolhydraten bevat, en zeer weinig voedingstoffen.

Daarbij komt nog eens dat een groot deel van de koolhydraten in ontbijtkoeken bestaat uit suikers. In onderstaande tabel zie je hoeveel calorieën, koolhydraten, suikers en vetten er in een normale ontbijtkoek zitten.

ongezonde ontbijtkoek

Voedingswaarden per 100 gram zijn:

VoedingswaardePer 100 gram
Calorieën308 kcal
Koolhydraten67,7 gram
- Waarvan suikers36,1 gram
Vet1,7 gram
- Waarvan verzadigd0,5 gram

En… Ben je al overtuigd om over te stappen naar een koolhydraatarme variant van de ontbijtkoek? Nog niet? Mooi! Er zijn namelijk nog meer nadelen aan het eten van te veel koolhydraten.

Een te veel aan koolhydraten (en dan vooral de ongezonde koolhydraten) leidt tot sufheid en energiedipjes. Heb je hier weleens last van? Ga eens op je koolhydraten letten, of pas een koolhydraatarm dieet toe.

Ook kan een te grote hoeveelheid koolhydraten per dag niet verwerkt worden door je lichaam. Deze koolhydraten worden dan opgeslagen als reserves (waarvan je dus aankomt en dikker wordt).

Als laatste verhoogt de enorme hoeveelheid suikers in een normale ontbijtkoek je bloedsuiker aanzienlijk. Op langere termijn kan dit leiden tot diabetes type 2, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd.

Recept koolhydraatarme ontbijtkoek

Goed, de overstap van een normale ontbijtkoek naar een koolhydraatarme variant zorgt al voor een flinke gezondheidsverbetering. Maar hoe kun je zelf een koolhydraatarme ontbijtkoek maken?

Simpel! Hieronder deel ik een makkelijk recept voor een koolhydraatarme ontbijtkoek. Met dit recept maak via 10 simpele stappen 10 heerlijke en gezonde plakjes ontbijtkoek.

Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 5 eieren
 • 50 gram roomboter
 • 200 gram amandel- of roggemeel
 • 1 theelepel bakpoeder (ca. 2,5 gram)
 • 1 eetlepel honing (ca. 15 gram)
 • 2 eetlepels koekspecerijen (ca. 8 gram)
 • Vleugje zout (0,5 gram)
 • Eventueel gebroken lijnzaad

Ben je geen fan van honing? Twijfel dan niet, en schrap het gewoon uit de ontbijtkoek. Vervang de honing dan voor iets zuurs, zoals appelazijn of citroensap.

Lijnzaad is niet perse nodig voor het maken van een ontbijtkoek. Wanneer je de ontbijtkoek te kruimelig vindt, kun je kiezen om de volgende keer wat gebroken lijnzaad toe te voegen aan de mix.

Wat heb je nodig

Naast de ingrediënten heb je ook wat materialen nodig. Dit zijn niet de meest gekke materialen, dus ik verwacht dat je ze wel in huis zult hebben.

Maar zelf vind ik het altijd handig om een lijstje met de materialen die ik nodig heb voor me te hebben. Ik weet dan precies wat ik moet pakken, en wat ik nog mis.

Het lijstje is als volgt:

 1. Oven; wel zo handig om de ontbijtkoek af te bakken
 2. Cakeblik
 3. Vlakke spatel
 4. Mengkom (2x)
 5. Mixer/ klopper
 6. Eventueel aluminiumfolie

Waarvoor je de aluminiumfolie eventueel nodig kunt hebben lees je zo meteen.

Hoe maak je zelf een koolhydraatarme ontbijtkoek

Aan de slag dan maar. Hieronder lees je stap voor stap hoe je een gezonde koolhydraatarme ontbijtkoek maakt.

Hoe maak je zelf koolhydraatarme ontbijtkoek

De stappen om zelf een verrukkelijke en gezonde ontbijtkoek te maken:

 1. Haal alle ingrediënten in huis en leg deze samen met de benodigde spullen klaar.
 2. Zet de oven aan op 175 graden om voor te verwarmen.
 3. Smeer het cakeblik in met wat roomboter.
 4. Doe alle “natte” ingrediënten in de mengkom en mix deze tot een egaal geheel.
 5. Mix het bakpoeder samen met de koekspecerijen door het amandelmeel. Doe dit in een aparte kom!
 6. Voeg deze mix van “droge” ingrediënten stapje voor stapje toe aan de kom met natte ingrediënten om klonteren te voorkomen.
 7. Mix het geheel van natte en droge ingrediënten goed door elkaar.
 8. Verdeel het mengsel met de vlakke spatel gelijkmatig in het cakeblik.
 9. Schuif het cakeblik in de voorverwarmde oven, en laat het beslag zo’n 45 minuten rijzen.
 10. Kijk na 40 – 45 minuten of de ontbijtkoek klaar is. Dit zie je aan de goudbruine kleur.

Heeft de ontbijtkoek de goudbruine kleur? Haal hem uit de oven en laat hem even afkoelen. Na zo’n 5 minuten is de koek voldoende afgekoeld, en kun je er plakken van snijden.

Ik zou zeggen: “tast toe!”

En ohja, het aluminiumfolie! Dat zorgt ervoor dat de randen zachter worden. Vind je de dat de randen te hard zijn? Of houd je van zachtere randen? Wikkel het cakeblik de volgende keer dan in aluminiumfolie.

Over de schrijver
Sanne is een vrouw met 2 kinderen. Na haar zwangerschap had ze veel moeite om terug te komen op haar oude gewicht. Of überhaupt om gewicht te verliezen. Sanne heeft toen veel informatie over afvallen en fit worden gelezen en uitgeprobeerd. Met die kennis geeft Sanne anderen advies op Improvefitness.nl
Reactie plaatsen