23 januari 2018 
in Voeding

Is afvallen met shakes wel gezond?

afvallen met shakesHet is niet voor iedereen makkelijk om af te vallen. Veel mensen hebben moeite van het aanhouden van een strak dieet of hebben niet genoeg tijd om veel te sporten. Daarom gaan mensen vaak allerlei andere manieren zoeken om te proberen af te vallen.

Steeds vaker worden hiervoor shakes gebruikt. Veel websites beloven dat je door het gebruiken van shakes razendsnel afvalt. Je zult vele kilo’s kwijtraken in een paar weken, en het is nog gezond ook.

Maar is dat eigenlijk wel waar? En is afvallen met shakes wel zo gezond als gezegd wordt?

Hoe werkt een afvalshake?

Met een shake vervang je je reguliere maaltijden. Omdat shakes minder calorieën bevatten dan je normale maaltijden, kan je daardoor afvallen als je ernaast niets eet. Dat wil echter niet meteen zeggen dat shakes ook daadwerkelijk gezond zijn.

Een gezonde maaltijdvervanger bevat ten minste iedere dag 30 gram koolhydraten, 10 gram vezels, en 75 gram eiwit. Ook moet een maaltijdvervanger genoeg mineralen en vitaminen bevatten.

Vaak worden shakes in advertenties gepromoot alsof ze uitgebalanceerde maaltijden bevatten. Maar in de meeste shakes zit juist teveel suiker en te weinig vezels. Dit wordt gedaan om de shakes lekkerder te maken, zodat meer mensen ze gaan gebruiken.

Helaas betekent dat ook dat shakes niet zo gezond zijn als je wordt verteld. Vaak bevatten shakes meer suiker dan een glas cola van 250 ml. Dit blijkt uit een test van de consumentenbond.

De meeste shakes bevatten dus niet genoeg vezels, vitaminen, en mineralen om een maaltijd op een gezonde wijze te vervangen. Daarom moet je altijd goed oppassen wanneer je kiest voor een shake. De beste manier is om helemaal niet aan shakes te beginnen.

Afvalshakes: wondermiddel of reclametruc?

Het klinkt allemaal zo mooi: het enige dat je hoeft te doen om af te vallen, is het gebruiken van de shakes. En omdat de shakes minder voedingsstoffen bevatten dan je nodig hebt, is het best mogelijk dat het je lukt om wat kilo’s kwijt te raken.

In korte tijd kun je door het gebruiken van shakes best afvallen. Maar zodra je stopt met de shakes, en dus weer gezond gaat eten, komen die kilo’s er weer bij. Omdat je met de shakes hebt ‘bezuinigd’ op gezonde voedingsstoffen, is het gebruiken van shakes geen oplossing voor de lange termijn.

Na het gebruiken van de shakes krijg je de kilo’s gewoon weer terug. Je kunt namelijk niet gedurende een lange termijn zonder de voedingsstoffen die je nodig hebt. Dat is erg slecht voor je lichaam, en je zult er onder andere minder energie door krijgen.

Hoevel afvalshakes dus een wondermiddel lijken om in korte tijd af te vallen, is dat in de praktijk verre van waar. Ze zijn juist erg ongezond en zullen nooit een blijvende oplossing zijn. Bovendien krijg je de kilo’s er vrijwel meteen weer bij.

Wat zit er in de shakes?

De meeste shakes kun je maken met poeder. Meestal gebruik je twee schepjes poeder voor één shake. In totaal wegen die schepjes poeder bij elkaar zo’n 50 gram. In deze 50 gram zitten koolhydraten van ongeveer 30 gram.

alternatief voor afvalshakes

Wat hier het probleem is, is dat koolhydraten voor een groot deel uit suiker bestaan. Van de 30 gram koolhydraten in iedere shake bestaat ongeveer 23 gram uit suiker. Dat betekent dat in iedere shake bijna 50% suiker zit.

Daarnaast zitten er in iedere shake maar ongeveer 7,5 gram eiwitten. Als je dit vergelijkt met de 23 gram suiker, zie je dat je als klant erg wordt misleid. Hoewel de verpakking zal zeggen dat de shake eiwitrijk is, neem je dus eigenlijk vooral suiker toe.

Redenen om geen afvalshakes te gebruiken

Zoals hierboven al is aangetoond, zijn afvalshakes dus erg ongezond. Doordat er teveel suiker en te weinig eiwitten en andere voedingsstoffen in zitten, zijn afvalshakes wel de laatste middelen die je moet gebruiken als je gezond wilt afvallen.

Ook is er geen wetenschappelijk bewijs dat afvalshakes werken. Afvalshakes worden vaak aangeboden door ondernemers, en niet door gezondheidsspecialisten. Dat komt dus met name door het gebrek aan officiëel bewijs dat afvalshakes werken.

Een andere reden om geen afvalshakes te gebruiken, is het feit dat je met afvalshakes noodzakelijke stoffen mist. Voedingsstoffen als eiwitten, vitaminen, en mineralen kun je niet voldoende uit afvalshakes halen. Dit is erg slecht voor je lichaam.

Daarnaast is er nog het feit dat afvalshakes erg duur zijn. Je betaalt een fortuin voor een afvalmiddel dat helemaal niet werkt en ook nog eens ongezond is. Zodra je weer een gezond eetschema aanneemt, komen de kilo’s er gewoon weer bij.

Het weer aankomen na een afvalperiode wordt ook wel het jojo-effect genoemd. Bij afvalshakes is dit effect extra erg, omdat je tijdens de afvalperiode dus helemaal niet gezond eet. Dit kan je lichaam niet lang volhouden, dus zodra je na de afvalperiode weer normale maaltijden gaat eten, kom je al snel weer aan.

Afvallen met shakes ervaringen

Veel mensen die shakes hebben gebruikt, hebben deze nadelige gevolgen ervaren. Ze klagen onder andere dat het heel erg tegen viel. Hoewel sommigen van hen wel enkele kilo’s waren afgevallen tijdens de afvalperiode, hadden ze erg last van het jojo-effect.

Toen ik ben gestopt met de shakes, ben ik meteen weer drie kilo aangekomen,

meldt een ex-gebruiker van de shakes.

Ik was erg veel geld kwijt aan de shakes en heb er helemaal niks aan gehad. 

Ook andere mensen die de shakes hebben gebruikt, melden dat de shakes niets hielpen tegen het afvallen. Doordat ze tijdens de afvalperiode minder calorieën aten dan ze nodig hadden, gingen er wel enkele kilo’s af, maar die kwamen er al snel weer bij.

Alternatief om af te vallen

Als afvalshakes niet werken, wat is dan wel een slimme manier om snel en met name gezond af te vallen? In ieder geval is het geen goed idee om te proberen af te vallen met maaltijdvervangers. Daar zitten vaak niet genoeg voedingsstoffen in, en bovendien bestaan ze voor bijna 50% uit suiker.

Een alternatief om af te vallen is de Afslank Receptenbijbel. Dit receptenboek is geschreven door Oscar Helm. Hij is, in tegenstelling tot de mensen die afvalshakes aanbevelen, voedingsdeskundige en sociaal psycholoog.

Omdat de Afslank Receptenbijbel is geschreven door iemand die verstand heeft van de benodigde voedingsstoffen voor het menselijk lichaam, kun je er vanuit gaan dat de recepten in deze ‘bijbel’ gezond zijn en genoeg voedingsstoffen bevatten.

Als jij dus lekkere en gezonde recepten zoekt om je te helpen met afvallen, dan is de Afslank Receptenbijbel een goede keuze. Je kunt zelf beslissen welke recepten je graag wilt maken. Als je goed naar de calorieën kijkt, is het met dit receptenboek simpel én leuk om gezond af te vallen.

Afvallen Zonder Jojo-Effect? 

Oscar Helm heeft inmiddels al meer dan duizenden mensen voorgoed verlost van hun overtollige kilo's. Klik op de link hieronder om te ontdekken hoe hij ook jou kan helpen!

Ga DIRECT aan de slag

Over de schrijver
Mick is in zijn jeugd veel gepest vanwege zijn overgewicht. Toen hij 18 was besloot hij er iets aan te doen en heeft hij deze website opgericht. Op Improvefitness geeft Mick tips over trainingsoefeningen, voeding en rustmomenten.
Reactie plaatsen