15 november 2019 
in Voeding

Wat is Kurkuma en wat heb je eraan?

wat is kurkuma afvallenWat is Kurkuma, ook wel Curcuma of Curcamine genoemd. Is het een van de best bewaarde geheimen van de voedingswereld? Kurkuma, in veel landen ook bekend als curcuma. En er is een reden voor dat het duizenden jaren geleden al gebruikt werd in India. De gezondheidsvoordelen zijn vooral buiten Europa bekend. Alleen in ons land? Daar weet bijna niemand af van de mogelijke bijdrage van kurkuma. En vooral de voordelen voor afslanken en afvallen zijn onbekend.  Deze verborgen parel heeft de afgelopen jaren meer aandacht gekregen in Nederland en omstreken. Dit komt omdat we steeds vaker opzoek zijn naar gezonde vervangers; in dit geval smaakversterkers. Kurkuma is een eeuwenoude kruid wat een smaakversterker is.   Benieuwd wat kurkuma is en waarom we het allemaal zo gezond vinden? Dan raad ik je aan snel verder te lezen. Want we vertellen je precies wat je over deze gezonde kruid moet weten. Gezonder eten door een kruid? Ontdek kurkuma, de geelwortel die ook wel de parel van India wordt genoemd. Gezondheid en Kurkuma, de perfecte combinatie.

Wat is Kurkuma en waarom ken ik het niet?

Geelwortel? Kurkuma? Allemaal woorden waar je mogelijk nog maar kort van afweet. De normale oranje wortel kennen we al. Ook zal je al jaren weten hoe gezond de wortel is. Net zoals de zoete aardappel, een andere afstammeling van de wortel. Maar geelwortel heeft niets te maken met de wortels waar we nu aan denken. Het is namelijk de wortel van een plant en niet onderdeel van de familie waar de normale wortel in te vinden is. Waar Kurkuma wel in de boeken terug kan worden gevonden, is bij de familie waar ook gember een prominente plaats heeft ingenomen. De reden dat je nog niet eerder van Kurkuma had gehoord heeft alles te maken met de onbekendheid van Nederlanders met eten uit andere culturen. We kennen de gerechten die op de Knorr-, Iglo- en Maggipakjes te vinden is. Verder dan dat kijken we zelden. En toch wil jij nu opeens Kurkuma bestellen en eten? Wat Kurkuma in het kort is, kan het best in combinatie met het bekendste Indiase gerecht uitgewerkt worden: Indiase Curry. Geen gerecht wordt in India zoveel geconsumeerd als de authentieke curry. Kurkuma is in veel van deze gerechten terug te vinden - en dat heeft alles te maken met curcumine.

Curcumine is de reden dat Kurkuma goed voor je gezondheid is

 Al in de war van de vele op elkaar lijkende benoemingen van Kurkuma? Dan komt er nog een bij: curcumine. De reden dat Kurkuma gezond is heeft het vooral te danken aan deze stof. Ook al is de stof maar voor een klein deel in Kurkuma te vinden. In veel aangepaste producten ligt dit deel vele malen hoger. Doordat in 100 gram Kurkuma slechts 3 gram curcumine zit, heeft het uitsluitend eten van Kurkuma weinig nut. Je moet dus een vorm van Kurkuma eten waar er een aanzienlijk hogere vertegenwoordiging van de stof curcumine te vinden is. En tot op heden is dat alleen met voedingssupplementen mogelijk. Daar later meer over, want nu weet je nog steeds niet wat er gezond is aan de stof curcumine. Maar dat het goed is voor de gezondheid, zal je snel genoeg ontdekken. wat is kurkuma Kurkuma, maar dan vooral het onderdeel curcumine, is een van de sterkste antioxidantbronnen die jij zelf kunt binnenkrijgen. Dat betekent dat je bijna geen ander product kunt vinden dat kan realiseren wat Kurkuma kan. Tevens verhoogt het de natuurlijke werken van de antioxidantenzymen van jouw lichaam. Ideaal dus. Het zet je lichaam dus op een natuurlijke manier aan het werk. Anders dan andere stoffen gebeurt dit niet op een wijze waar jouw lichaam negatief op kan reageren. Alleen mensen die gebruik maken van bloedverdunners wordt afgeraden Kurkuma te nuttigen. De magische krachten van Kurkuma gaan dus voor jou aan de slag. Dit heeft het effect op tal van onderdelen van jouw lichaam. Wat precies, vertel ik je in de volgende sectie.

Dit is wat Kurkuma en curcumine voor jou kunnen betekenen

Een van de belangrijke voordelen van Kurkuma is dat het ontstekeningsremmend werkt. Dat wil zeggen dat het weet te beschermen tegen onder andere;

  • Hart- en vaatziekten
  • Diverse soorten kanker
  • Diabetes type 2
  • Artritis
  • Diverse auto-immuunziektes

Let op dat het absoluut niet kan voorkomen dat je bepaalde ziektes (en bovengenoemde) kan krijgen. Het zou echter de kans verminderen dat dit kan ontstaan. Een oplossing voor een van de bovenstaande ziektes is het dus zeker niet. Verder heeft Kurkuma een positieve invloed op het brein, wat ontstaat door de antioxidanten die door Kurkuma worden voortgebracht. Alzheimer komt hierdoor verder weg en je bent helderder dan ooit. Ten slotte is bij meerdere gevallen gebleken dat Kurkuma goed voor de darmen is. Doordat het deels ontstekeningsremmend werkt helpt het jouw darmen beter te functioneren.

Hoe serieus moet ik Kurkuma nemen?

Laten we vooropstellen dat Kurkuma niet het wondermiddel is dat jou van alle lichamelijke problemen af laat komen. Het is echter wel in staat om jou beter te laten voelen. En ook hier is van toepassing: proberen kan nooit kwaad. Je moet echter wel op de hoogte zijn wat Kurkuma is en waarom het gezond kan zijn voor de gebruiker. Daarom is, wat het doel van dit artikel is, belangrijk dat je een overzicht hebt wat de gezondheidsvoordelen van Kurkuma en curcumine zijn. voordelen kurkuma De makkelijkste manier om voldoende curcumine binnen te krijgen is door gebruik te maken van voedingssupplementen. Deze middelen stellen jou in staat om een dosering curcumine in te nemen dat met de kruid Kurkuma niet mogelijk zou zijn. Of je moet wel heel veel honger hebben ;-).

Let hier bij op als je een curcumine wilt kopen

Van plan om een curcumine supplement te kopen? Let er dan goed op dat het supplement;

  1. Gebruik maakt van piperine, een stof die ervoor zorgt dat de opname van curcumine beter werkt;
  2. de curcumino√Įden curcumine, bisdemethoxy- en demethoxycurcumine bevat. Dit zijn de stoffen curcumine met de beste stoffen;
  3. Alleen gebruik maakt van de losse curcumino√Įden. Je wilt namelijk wel dat jouw lichaam in staat is deze stoffen makkelijk en snel op te nemen.

Voldoet het curcumine supplement aan deze eisen? Dan weet jij dat je een goed product in handen hebt. Want jouw gezondheid gaat boven alles!

Waar Kurkuma kopen?

De populariteit van Kurkurma groeit. Op steeds meer plekken is het kruid daarom te koop. In Supermarkten, zoals Albert Heijn en Jumbo, worden Kurkuma wortels en kruid verkocht.  Via webshops of andere winkels van voedingssupplementen zijn Kurkuma supplementen te koop. 

Over de schrijver
Mick is in zijn jeugd veel gepest vanwege zijn overgewicht. Toen hij 18 was besloot hij er iets aan te doen en heeft hij deze website opgericht. Op Improvefitness geeft Mick tips over trainingsoefeningen, voeding en rustmomenten.
Reactie plaatsen