Afvallen in de overgang? 11 tips voor gewichtsverlies!

afvallen in de overgangZit jij in de overgang? Waarschijnlijk heb je dan de nare klachten die bij deze levensfase ‘horen’ al ervaren. Denk aan opvliegers, stemmingswisselingen en gewichtstoename. Vooral die laatste klacht is er eentje die een groot effect op je lichaam kan hebben.

Om gewichtstoename in de overgang te voorkomen ga je toch gewoon wat meer bewegen en minder eten? Helaas, afvallen in de overgang werkt zo simpel nog niet. Omdat je lichaam tijdens de overgang veel veranderd vraagt afvallen een totaal andere aanpak.

Afslanktechnieken die je 10 of 20 jaar voordat je in de overgang kwam gebruikte om een slank figuur te behalen kan je maar beter achterwegen laten. Deze technieken zijn niet vol te houden tijdens de overgang, wat irritatie en frustratie met zich meebrengt.

Maar hoe kan je dan wel afvallen tijdens de overgang? De aanpak die ik gevolgd heb tijdens mijn overgang vertel ik je in dit artikel. Daarbij geef ik je handige tips om gewichtstoename in de overgang te voorkomen.

Pas deze informatie en tips direct toe. Dan zorgen we er samen voor dat jij vol levenslust en met een lichaam waar je trots op bent door de overgang gaat. Kan je het jezelf al voorstellen? Ontdek nu hoe dat mogelijk is.

Wat is de overgang?

De overgang is de periode rondom de laatste menstruatie; de menopauze. Deze periode start gemiddeld 4 jaar voor de laatste menstruatie. Gemiddeld 3 jaar na de menopauze is de overgang voorbij. Tijdens deze 7 jaren gebeurt er veel met je lichaam. Met een beetje pech kan de overgang zelfs tot wel 10 jaar duren.

Veel vrouwen verafschuwen de overgang, omdat ze veel nare klachten ervaren. Maar wat gebeurt er met je lichaam dat de overgang zo’n nare periode maakt? Het antwoord is te vinden in je hormoonhuishouding. Zonder te diep in te gaan op de werking van hormonen vertel ik je het effect ervan op de overgang.

Hormonen kijken welke stoffen er in je lichaam aanwezig zijn. Als er een overvloed aan een bepaalde stof is, remmen hormonen de productie van die stof af. Dat doen hormonen door een signaal door te geven aan het orgaan dat het stofje produceert of juist moet bestrijden. In feite zijn hormonen dus controleurs die bijsturen als het nodig is.

Tijdens de overgang wordt je hormoonhuishouding flink in de war geschud. Al vroeg in de overgang vermindert het aantal hormonen. Ook verandert de verhouding van de hormonen in je lichaam. De hormonen die het grootste effect op je lichaam hebben tijdens de overgang, zijn Oestrogeen en Progesteron.

Al vanaf 40-jarige leeftijd neemt de productie van progesteron langzaam af. Hierdoor wordt de snelheid waarop de schildklier vetverbrandende hormonen vrijgeeft afgeremd. Later, tijdens de 1e fase van de overgang, vermindert ook de aanmaak van oestrogeen. Door deze verandering wordt vet anders opgeslagen. Ofwel: je krijgt meer buikvet.

Natuurlijk zijn er nog meer gevolgen van de hormoonverandering in de overgang. In de fases hieronder lees je er meer over.

Fases in de overgang

De overgang en menopauze worden vaak als synoniemen voor elkaar gebruikt. Toch is dat niet juist. De menopauze is een van de 4 fases waar je doorheen gaat tijdens de overgang. Deze 4 fases in de overgang zijn:

 1. Pre-menopauze
 2. Peri-menopauze
 3. Menopauze
 4. Post-menopauze

Tijdens de overgang zijn dit de fases waar elke vrouw doorheen gaat. Gelukkig zijn er tal van manieren om deze fases prettiger te laten verlopen. Met de juiste voeding en technieken is het bijvoorbeeld mogelijk om in ieder van deze fases van de overgang te kunnen afvallen.

Pre-menopauze

“Pre” is een Latijns woord wat “voor” betekent. Met pre-menopauze wordt dus de fase vóór de menopauze bedoeld. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in de pre-menopauze terecht komen is 47 jaar. Natuurlijk zijn er uitschieters naar boven (55 jaar) en naar beneden (40 jaar).

Hoe merk je of je in deze fase van de overgang zit? Een van de meest kenmerkende symptomen van de pre-menopauze zijn opvliegers. Dit komt omdat in deze fase je hormonen enorm door elkaar worden geschud. Andere symptomen van de pre-menopauze zijn:

 • Nachtelijk zweten
 • Stemmingswisselingen
 • Huidveroudering: met als gevolg (meer) rimpels
 • Vaginale droogheid
 • Meer zin in eten
 • Minder zin in bewegen en sporten

Met deze laatste 2 symptomen lijkt gewichtstoename tijdens de overgang onvermijdelijk. Daar komt nog bij dat heel vroeg in de pre-menopauze je lichaam extra oestrogeen aanmaakt en juist minder progesteron. Dat zorgt ervoor dat je meer vet gaat opslaan.

Klachten in de overgang

 

Deze fase van de overgang duurt gemiddeld zo’n 3 tot 4 jaar. Afvallen in deze fase van de overgang vraagt om passende technieken.

Peri-menopauze

De fase volgend op de pre-menopauze is de peri-menopauze. “Peri” is Latijns voor “in de buurt van”. Ofwel de peri-menopauze is de fase rondom de menopauze. Deze fase bestaat dus uit de laatste jaren van de pre-menopauze en de eerste jaren van de post-menopauze.

Een belangrijk symptoom van deze fase is de veranderende menstruatie. Je menstruatie verandert wat betreft hevigheid en regelmatigheid. Zo kan je menstruatie heviger of onregelmatiger worden.

Andere symptomen van de peri-menopauze:

 • Slapeloosheid: door meer stress, nachtelijke zweetaanvallen en innerlijke onrust slaap je minder (goed).
 • Gewichtstoename: dit hoeft niet het geval te zijn, maar helaas is dit wel de realiteit voor veel vrouwen.
 • Symptomen van de pre-menopauze, maar dan stukken heviger.

Klachten in deze fase van de overgang zijn zeker geen pretje. Vaak begint de peri-menopauze 1 jaar voor de menopauze en duurt tot 1 jaar na deze laatste menstruatie.

Menopauze

Er wordt altijd heel zwaar gepraat over de menopauze, maar eigenlijk is dit de prettigste fase van de overgang. De menopauze duurt maar slechts 1 dag. De naam komt voort uit de samenvoeging van de Latijnse woorden “Men” en “Pausis”, welke maand en ophouden betekenen.

De menopauze is de dag waarop je laatste menstruatie plaatsvindt. Vaak is niet direct vast te stellen of de menstruatie van dat moment je laatste is. Na 1 jaar kan je met zekerheid zeggen dat die laatste menstruatie ook echt je laatste is geweest.

Symptomen voor de menopauze zijn er niet, omdat het maar een 1-daagse gebeurtenis is.

De fase direct na de menopauze, de peri-menopauze, is echt een hel. Tenminste, zoals ik die fase beleefd heb. Ik had veel last van opvliegers.

Post-menopauze

1 jaar na de menopauze breekt de laatste fase van de overgang aan; de post-menopauze. Zoals bij de andere fases, is ook de naam van deze fase gebaseerd op een Latijns woord. “Post” betekent namelijk “Na”. Ofwel fase na de menopauze.

Deze fase is geen pretje voor je lichaam aan geest. Omdat je eierstokken gestopt zijn met het produceren van hormonen, moet dit elders in het lichaam opgevangen worden. Ook de aanmaak van progesteron en oestrogeen daalt hard.

Enkele symptomen van de post-menopauze:

 • Verlies van spieren en kracht
 • Innerlijke onrust
 • Geen menstruatie meer
 • Gewichtstoename

Tijdens deze fase is het lichaam opzoek naar een manier om de hormoonbalans weer op orde te krijgen. Dat maakt het afvallen in de overgang er niet makkelijker op. Na gemiddeld 3 zware jaren is de post-menopauze voorbij en ga je als vrouw een nieuwe levensfase in.

Komen deze overgangsklachten je bekend voor? Of zie je nu al op tegen deze klachten? Dankzij het boek Slank door de Overgang van Ria Kamelle heb ik veel overgangsklachten voorkomen.

Klachten tijdens de overgang

Veruit de bekendste klachten tijdens de overgang zijn…

Je raad het waarschijnlijk al… Opvliegers!

Ruim 70% van de vrouwen krijgt er tijdens de overgang mee te maken. De ene vrouw extremer dan de andere. Ook vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn zijn veel gehoorde klachten in de overgang.

Gewichtstoename overgang

Iets wat veel vrouwen niet bespaart blijft, is gewichtstoename in de overgang. Als je de symptomen van iedere fase gelezen hebt, is het logisch dat gewichtstoename en overgang hand-in-hand gaan.

De hoofdoorzaak van gewichtstoename is de veranderende hormoonhuishouding. Doordat er minder van het hormoon progesteron wordt aangemaakt, neemt de stofwisseling af. Het verbranden van voedingsstoffen wordt hierdoor geremd, waardoor voeding wordt opgeslagen als vet.

Afvallen tijdens de overgang

 

Ook het hormoon oestrogeen wordt minder aangemaakt. Een verlaagde oestrogeenproductie heeft invloed op je stemming en pijnbeleving. Hierdoor voel je jezelf futlozer en vermoeider. Je hebt hierdoor minder zin om te bewegen en gezond te koken. 2 dingen die niet bepaald helpen om afvallen tijdens de overgang te laten slagen.

Daar komt nog bij dat oestrogeen de plaats waar vet wordt opgeslagen veranderd. Zo slaan vrouwen in de overgang meer vet op in de buik en borsten.

In feite komt gewichtstoename in de overgang door een aantal factoren:

 • Verkeerd dieet: een dieet wat jaren heeft gewerkt, werkt in veel gevallen niet meer tijdens de overgang.
 • Verlaagde stofwisseling (vetverbranding)
 • Te weinig beweging. Of verkeerde manier van bewegen.
 • Ongezond eten: vooral caloriearm eten is zeer schadelijk.
 • Verlaagde aanmaak van oestrogeen en progesteron

Erg zonde, want gewichtstoename in de overgang is helemaal niet nodig. Om afvallen in de overgang mogelijk te maken moet je afstand doen van traditionele diëten. Neem gerechten die gezond zijn, makkelijk te bereiden zijn, lekker zijn en waar het hele gezin van mee kan eten. Je gaat het niet vol houden om 7 tot 10 jaar naast de maaltijd voor je gezin een maaltijd voor jezelf te koken. Geloof me.

Afvallen in de overgang door een dieet

Veel vrouwen proberen het: afvallen tijdens de overgang door middel van een standaard dieet. Zo makkelijk werkt het helaas niet. De overgang is een speciale periode in je leven. Dat vraagt om een bijpassend dieet.

Door veranderingen in je hormoonhuishouding verandert de snelheid waarmee je lichaam voedingstoffen verbrand. Een logische keuze is dan: ga minder calorieën per dag eten. Immers gaat bij afvallen op: eet minder calorieën dan je dagelijkse verbranding en je zult gewicht verliezen.

Natuurlijk gaat dit in de overgang ook deels op. Alleen is er zo mega veel discipline, doorzettingsvermogen en motivatie voor nodig dat maar weinig vrouwen dat volhouden. Dit komt omdat je minder snel een verzadigd gevoel hebt en minder zin hebt om te bewegen. En daarbij heeft je lichaam in de overgang wel de voedingsstoffen nodig.

Verstandiger is het daarom om niet (extreem) te gaan diëten, maar enkele slimme keuzes te maken in je voeding. De juiste voeding verhoogt namelijk je vetverbranding. Enkele keuzes die je direct kunt maken zijn:

 • Eet minder koolhydraten, maar meet vetten
 • Eet minder verzadigde vetten, maar meer gezonde vetten
 • Drink en eet minder geraffineerde suikers, maar meer groente en fruit

Door deze keuzes verstandig te maken, wordt afvallen in de overgang stukken makkelijker en plezieriger.

Neem een voorbeeld aan Japanners

Vrouwen in Japan hebben minder last van de overgang. Nee, ik ben daar niet de straat opgegaan om de Japanse vrouwen te vragen hoe ze de overgang ervaren. Op het internet zijn er enkele goed uitgevoerde onderzoeken die dat aantonen.

Uit de onderzoeken zijn de belangrijkste redenen op te maken waarom Japanse vrouwen minder last hebben van overgangsklachten. Die zijn te vinden in het voedingspatroon. Zo eten de vrouwen in Japan veel groenten, fruit en vette vis. Ook eten ze minder junk- en fastfood of ander fabrieksmatige voeding.

voeding gewichtsverlies tijdens overgang

Wat je hieruit kunt opmaken? Dat afvallen tijdens de overgang wel degelijk mogelijk is door alleen enkele wijzigen in je voedingspatroon te maken.

Tips om afvallen tijdens de overgang mogelijk te maken

Laat ik vooropstellen dat afvallen tijdens de overgang niet makkelijk is. Je lichaam ondergaat zowel fysiek als mentaal een heleboel veranderingen. Zoals ik al zei maak je met een traditioneel dieet geen schijn van kans om af te vallen. In ieder geval niet als je wilt afvallen zonder jojo-effect.

Met de tips hieronder kun je wel afvallen tijdens de overgang:

 1. Houd bij wat je eet: door bij te houden wat je eet krijg je inzicht in wat je eet. Met dat inzicht kan je slimme keuzes voor je voeding maken.
 2. Maak kleine aanpassingen in je voeding: ga niet minder calorieën eten, maar maak slimme keuzes door voeding te kiezen die je vetverbranding stimuleert en je een verzadigd gevoel oplevert.
 3. Beperkt je koolhydraatinname: tegenwoordig eten we veel te veel koolhydraten. En dan vooral snelle koolhydraten die voor veel schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen. Om afvallen in de overgang mogelijk te maken moet je snelle koolhydraten volledig schrappen.
 4. Eet meer groente en fruit: alle koolhydraten verwijderen uit je voedingspatroon is niet slim. Ga dus niet volledig koolhydraatarm afvallen. In groente en fruit zitten de koolhydraten die je nodig hebt, maar deze werken langzaam. Bovendien zijn groenten en fruit voorzien van vezels. Dat zorgt voor een verzadigd gevoel.
 5. Alcohol is een stiekeme boosdoener: wanneer je wilt afvallen is het beperken van je alcoholconsumptie aan te raden. Dat geldt niet alleen voor afvallen in de overgang, maar praktisch voor elk dieet. Alcohol vertraagt namelijk je vetverbranding. Ook dat ene glas wijn per dag wat goed zou zijn voor hart- en bloedvaten kan je beter laten staan.
 6. Stabiliseer je suikerspiegel: een stabiele bloedsuikerspiegel verlaagt niet alleen de kans op diabeters type 2. Ook voorkomt een stabiele suikerspiegel eetbuien, omdat het een hongergevoel tegen gaat. Een stabiele suikerspiegel creëer je door stress te verbannen uit je leven, suikers te vermijden en je koffie consumptie te beperken.
 7. Vermijd suikers: het vermijden van suikers is belangrijk om pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel te neutraliseren. Daardoor kan leptine, een hormoon dat je hongergevoel wegneemt, zichzelf makkelijker bewegen in je bloedbaan. Wanneer je een fanatieke snoeper bent is het belangrijk om dit rustig af te bouwen. Drastisch je suikerinname verlagen zorgt voor een futloos gevoel en weinig energie. Overigens hoef je niet alle suikers uit je leven te verbannen. Als je wilt afvallen tijdens de overgang is het belangrijk om geraffineerde (bewerkte) suikers te verbannen. Natuurlijk suikers, uit bijvoorbeeld fruit, zijn wel gezond.
 8. Blijf in beweging: de overgang kan je behoorlijk uitputten. Je zult je futloos en vermoeid voelen. Een kans om in je luie stoel te zitten zal je verkiezen boven sporten of bewegen. Toch is het belangrijk om dat te blijven doen, al is het maar in beperkte mate. Beweging tijdens de overgang gaat stemmingswisselingen tegen en stabiliseert je hormoonhuishouding. Het is al voldoende om dagelijks een blokje om te gaan, naar de winkel te fietsen of trap te lopen.
 9. Start met krachttraining: een vorm van beweging die ik je aanraad is krachttraining. En dan bedoel ik niet met mega veel gewichten, maar gewoon met lichte gewichten. Krachttraining heeft voor vrouwen in de overgang veel voordelen. Het gaat het verlies van spieren tegen, verhoogt je vetverbranding (je spieren verbranden vet terwijl je niets doet), gaat botverslechtering tegen en krachttraining zorgt voor minder opvliegers. Enkel 2 of 3 keer per week trainen is al voldoende. Dit kan je thuis of in de sportschool doen.
 10. Drink veel water: of je nu een vrouw bent in de overgang die wil afvallen of een wie dan ook; veel water drinken is altijd aan te raden. Het verbetert de verdeling van voedings- en bouwstoffen, vermindert je hongergevoel en water is een gezonde dorstlesser. Cruciaal dus als je wilt afvallen in de overgang.
 11. Goed begin is het halve werk: uit studies is gebleken dat vrouwen die een dieet voorbereiden een grotere kans van slagen hebben. Voorbereiding kan zijn om voor jezelf een uitgewerkt schema te maken van wat je gaat doen en welke voeding daarbij hoort. Maar dat schema kan ook gewoon in je hoofd zitten. Door deze zelfcontrole ben je beter op de hoogte van wat wel en niet kan.

Afvallen in de overgang lukt niet

Met de tips hierboven is het mogelijk om af te vallen tijdens de overgang. Helaas is het niet voor elke vrouw even makkelijk tijdens de overgang gewicht te verliezen.

Een gebrek aan energie, vermoeide pogingen om af te vallen en overgangsklachten maken het afvallen er niet makkelijker op. Dit beperkt ook je ambitie om uit te zoeken welke voeding, technieken en bewegingen wel en niet werken voor afvallen in de overgang.

En dat begrijp ik volledig! Ik heb ook in jou schoenen gestaan. Toen ik vanuit mijn luie stoel wat aan het speuren was op het internet, ben ik in aanraking gekomen met de producten van Ria Kamelle.

Haar producten hebben me geholpen vertrouwen terug te winnen dat afvallen in de overgang mogelijk is. En dat op een gezonde en snelle manier.

Snel en gezond afvallen in de overgang dankzij Ria Kamelle?

In dit artikel heb je informatie en 11 tips gelezen waarmee je kunt afvallen tijdens de overgang. Maar dat kan nog veel makkelijker.

Een vrouw die tijdens haar overgang opzoek ging naar technieken, voeding en bewegingen die haar hielpen met afvallen is Ria Kamelle. In haar boek Slank door de Overgang beschrijft ze haar verhaal en de technieken, voeding en beweging die zij gebruikt heeft om de slank door de overgang te komen. Zo doorstond Ria die periode vol levenslust.

Dankzij deze informatie en tips ben ik – samen met 3000 andere vrouwen – de overgang vol levenslust en slank doorgekomen. Ook nu na mijn overgang helpen de tips mij om op mijn ideale gewicht te blijven.

Wil jij ook vol levenslust en slank door de overgang komen? Dan raad ik je het boek van Ria Kamelle van harte aan!

Ontdekken Hoe Je Slank De Overgang Doorkomt?

Ria Kamelle helpt maandelijks honderden vrouwen in de overgang met afvallen en op een gezond gewicht te blijven. Klik op de link hieronder om te ontdekken hoe ze jou kan helpen!

Annie

Annie is een vrouw van middelbare leeftijd. Tijdens haar overgang heeft ze veel klachten gekent, zoals opvliegers en gewichtstoename. Ondanks deze klachten was Annie continue op zoek naar oplossingen. Om andere vrouwen in de overgang te helpen deelt Annie haar oplossingen op deze website.

>